Ny rapport: Soja til vores svin og palmeolie til vores mad har markant klimaaftryk

Vores import fra blandt andet Brasilien og Indonesien af soja og palmeolie til især svinefoder og fødevareproduktion belaster klimaet med ca. syv mio. ton CO2 om året, fastslår ny rapport. Det svarer nogenlunde til en syvendedel af Danmarks årlige nationale udledning.

Sojahøst i Brasilien, hvor skoven ofte ryddes for at kunne frigøre arealer til marker. Det har et markant klimaaftryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix

Syv millioner ton CO2.

Nogenlunde så meget belaster Danmarks import af sojafoder og palmeolie klimaet på et år ifølge et notat, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har udfærdiget for Miljø- og Fødevareministeriet.

Syv millioner ton svarer til omkring en syvendedel af Danmarks nationale klimaaftryk. Til sammenligning er dansk landbrug på dansk grund ansvarlig for en årlig udledning af CO2 og andre drivhusgasser på omkring 12 millioner ton om året.

Den importerede soja anvendes i Danmark til især dyrefoder, ikke mindst svinefoder, mens palmeolien blandt andet bruges i industriel produktion af fødevarer, maling og kosmetik.

Aske Skovmand Bosselmann, lektor og ophavsmand til rapporten

»Man rydder simpelthen skov for at kunne plante soja, hvilket leder til udledning af store mængde drivhusgasser.«


»Det er særligt soja- og palmeolieproduktionen i Sydamerika og Indonesien, som er forbundet med ændringer i en række skov- og naturområder. Man rydder simpelthen skov for at kunne plante soja, hvilket leder til udledning af store mængder drivhusgasser,« siger lektor Aske Skovmand Bosselmann, som står bag rapporten.

Størstedelen af den danske import af sojafoder og palmeolie kommer fra henholdsvis Argentina og Brasilien og fra Indonesien og Malaysia. I disse lande er produktionen forbundet med ændringer i arealanvendelsen, i nogle tilfælde rydning af skov til marker og plantager.

Det fører til mindre optag af CO2 i skov, ligesom dyrkningen i sig selv udgør en klimabelastning. Dertil kommer et lokalt fald i biodiversiteten.

Lille global effekt

Forskeren har også undersøgt, hvilke muligheder Danmark har for at reducere CO2-udledningerne ved import af soja og palmeolie og hvilke effekter en produktion, hvor man ikke rydder skove og naturområder, vil have på Danmarks udledning af drivhusgasser.

»Man kan godt konkludere, at Danmarks klimaaftryk vil falde gevaldigt, hvis vi kun importerer garanteret afskovningsfri soja og palmeolie,« siger Aske Skovmand Bosselmann og henviser til sin rapport, hvor reduktionen i drivhusgasser er beregnet til op mod fire millioner ton, hvis vi kun importerer afskovningsfrit.

Men på det globale klima vil effekten blive »marginal«, mener han. For hvis Danmark vælger udelukkende at importere »bæredygtig« og afskovningsfri soja og palmeolie, vil andre lande formentlig udfylde hullet efter Danmark.

»Globalt set vil påvirkningen være marginal,« fastslår Aske Skovmand Bosselmann.