Ny og sikrere Android bliver frigivet mandag

Den nye Android 5.0 vil fra i dag kunne hentes og vil sikre data langt bedre til stor irritation for myndighederne. Ikke alle skal dog vente at få den nye version, som er den største opdatering i seks år.

Med opdateringen til Android 5.0 vil mange funktioner virke på tværs af ure, telefoner og tavle-PCer. F.eks. vil man kunne standse et musiknummer og genoptage afspilningen på rette sted på en anden enhed. Meget design er også ændret. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyeste udgave af Googles mobilstyresystem Android, som får premiere mandag, er født med en særlig krypteringsbeskyttelse af de data, som ligger på mobiltelefoner og tavle-PCer. Den er samtidig den største opdatering i seks år.

Android 5.0 har tilnavnet Lollipop og følger dermed traditionen om, at hver ny version får et sliknavn. Android er i dag verdens mest brugte mobilstyresystem og ligger på over 80 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner i verden.

Giver grå hår

Android 5.0 krypterer som standard de data, som ligger på telefonen eller tavle-PCen - noget, der har givet navnlig de amerikanske politi- og efterretningsmyndigheder grå hår i hovedet. Siden 2011 har Android kunnet kryptere data, men nu er funktionen slået til som standard. Brugeren vil ikke umiddelbart mærke til den, men den betyder, at ingen kan tilgå oplysninger på telefonen, når den startes, uden at man kan taste den rigtige kode ind.

Samme princip bruger Apple nu på sin seneste udgave af mobilstyresystemet iOS.

Hvis man tager en onlinesikkerhedskopi af sine data, bliver disse dog ikke gemt i krypteret form og vil således kunne udleveres til myndighederne, hvis der foreligger en dommerkendelse. Men både FBI og efterretningstjenesterne har brokket sig. Indførelsen af kryptering sker dog oven på afsløringen af massiv amerikansk overvågning og aflytning verden over.

Nyt design og bedre batteritid

Designet i Android 5.0 rummer 3D-effekter, skygger, mere levende farver og hurtigere svartider - og vil være langt mere ens end hidtil på telefoner, tavle-PCer, ure, TV m.fl. De vil også virke bedre sammen på tværs, så man f.eks. kan stoppe afspilningen af en sang på én enhed og fortsætte på en anden.

Ligesom i PC-verdenen kan man nu oprette flere brugere og f.eks. låne en andens telefon i gæstetilstand. Logger man på med sin Google-konto, kan man ringe og tilgå beskeder, billeder og andre data, som hvis man brugte sin egen telefon.

Indkomne beskeder og andre meddelelser vises nu prioriteret, så man - i princippet - burde se de vigtigste først.

Batteritiden bliver forbedret, og man kan sætte telefonen i batterisparetilstand (som ifølge Google burde kunne klemme op til 90 ekstra minutter ud af batteriet) samt se bedre batteritidsstatistikker. Bl.a. vil man få at vide, hvor længe der går, før telefonen eller tavle-PCen er ladet 100 procent op.

Ikke alle kommer med

Nye udgaver af mobilstyresystemer betyder - modsat PC-verdenen - ikke, at telefonerne automatisk bliver opdateret og dermed udstyret med nyeste udgave. Dels er nogle telefoner så gamle, at de ikke kan håndtere det nye styresystem, dels tilpasser mange af mobilproducenterne - især Android-producenter - Googles rå udgave af Android, så de selv lægger særlige funktioner og forbedringer ind.

Hver gang der kommer en ny Android-udgave, skal mobilproducenterne så gennemgå deres egne tilpasninger og sikre sig, at de fortsat virker efter en opdatering.

Googles egne produkter - Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 og Nexus 10 - vil selvsagt snarest muligt få den nye version, men opdateringerne rulles ud i mindre portioner for at undgå trafikpropper på linien.

HTCs One M8 vil blive opdateret til Android 5.0, men det taiwanske mobilproducent har endnu ikke bekræftet, hvilke øvrige telefoner der rykker frem til nyeste Android-version.

Japanske Sony rykker bredt og opdaterer hele sin Z-serie med Xperia Z, Xperia Zl, Xperia ZR, Tablet Z, Xperia Z1, Xperia Z1S, Xperia Z Ultra, Xperia Z1 Compact, Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3, Xperia Z3v, Xperia Z3 Compact og Xperia Z3 Tablet Compact. Sonys egen tilpasning af Android 5.0 vil være klar i begyndelsen af 2015.

Samsung venter lidt

Sydkoreanske LG Electronics, verdens femtestørste mobilproducent, opdaterer sin toptelefon, LG G3, til Android 5.0 i år. Forgængeren, LG G2, vil også følge med, uden at der endnu foreligger en dato.

Samsung, der er verdens største mobilproducent, arbejder i øjeblikket med at få sin Galaxy S-serie opgraderet til Android 4.4.4, hvorfor en yderligere opdatering til 5.0 nok lader vente på sig.

Man kan altid selv se, om der er kommet nye opdateringer, ved at vælge Indstillinger > Om enheden > Softwareopdatering > Opdatér.

Android er udtænkt i 2003. Google købte Android i 2005 og lancerede det i oktober 2008 på HTCs Dream-telefon.