Ny og friskere Ubuntu klar

Den gratis Windows-konkurrent Ubuntu - en af flere Linux-udgaver - kommer 25. april i en nydesignet og opdateret udgave til blandt andet PCer og tavle-PCer. Se nyhederne her.

Linux-udgaven Ubuntu ligner til forveksling Windows og Mac OS X men er ganske gratis og kan køre på ældre computere uden problemer. Den nye udgave kommer 25. april og rummer en række forbedringer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Designet er blevet lækrere, menuerne er mange steder blevet redesignet, og den store programpakke med bl.a. internetprogrammet Firefox, kontorpakken LibreOffice, e-postprogrammet Thunderbird med meget mere er blevet opdateret, men der er på ingen måde tale om en ændring så stor med den nye Ubuntu Linux-udgave, som da Microsoft skiftede fra Windows 7 til 8.

25. april kommer Ubuntu i version 13.04 med kælenavnet »Raring Ringtail«, på dansk »den ivrige kattalemur«, opkaldt efter Ubuntu-traditionen med at gå frem i alfabetet og vælge et mere usædvanligt dyr, denne gang halvaben kattalemuren.

Kan prøves af uden at installere

Ubuntu er en af mange Linux-udgaver men regnes fortsat for at være den mest intuitive - underforstået letteste at tilgå som Windows- eller Mac OS-bruger. Styresystemet er gratis, i modsætning til Windows og Mac OS, og kan installeres på også ældre computere uden at lægge dem ned. Man kan eventuelt installere Ubuntu parallelt med sit normale styresystem, eller man kan simpelt hen bruge det direkte fra en CD eller DVD uden at skulle installere spor, indtil man finder ud af, om det er noget eller ej.

Ubuntu 13.04 har fået store, tydelige knapper, når man vil afslutte, sætte computeren i dvale eller slumre. Også de faste skrivebordsikoner i den lodrette række til venstre på skærmen har fået nyt og ensartet design, der samtidig bevæger sig for at vise aktivitet. Fra ikonrækken kan man nu ved at højreklikke vælge forskellige funktioner i det program, som man skal bruge, f.eks. fra ikonet til Firefox eller Google Chrome vælge at hoppe direkte til et af de åbne faneblade, åbne et nyt vindue eller et nyt, privat vindue. Har man f.eks. Firefox åben to (eller flere) gange, vil man kunne vælge blandt alle åbne vinduer i begge åbne vinduer.

Et bredere udvalg af flotte skrivebordsbaggrunde til mange slags humør og årstider følger også med Ubuntu 13.04.

Lettere overblik

Mange af menuerne er blevet redesignet, så flere funktioner er lige ved hånden og er blevet lettere at forstå og finde, og der er nu let adgang til Ubuntu One, som er det netværkslager med fem gigabyte lagerplads, som gennem nogle år er fulgt gratis med Ubuntu.

Nu kan man slå funktionen med flere skrivebord - eller arbejdsområder - fra og til, som man lyster (den er som standard slået fra). Hidtil har der som standard været fire skriveborde til rådighed, så det blev lettere at overskue, når man har mange programmer åbne samtidig.

Linux-verdenen har for en Windows- og Mac OS-bruger lidt af, at mange programmer har svært kryptiske navne, som man ikke umiddelbart kan gennemskue funktionen af. Nu bliver også selve stifinderen, Nautilus, døbt om, nemlig til Filer, som for nybegyndere gør det lettere at finde rundt. Samtidig har Filer indbygget søgefelt, så man hurtigt kan finde et dokument, et foto, en musikfil, en film eller andet.

Tættere forbindelser til nettet

Selve brugerfladen, Unity, er blevet hurtigere ude på skrivebordet. Og hele styresystemet er blevet knyttet tættere sammen med nettet, så man f.eks. som standard søger både på computeren og nettet - hvilket dog kan ændres, ligesom man også kan slette den faste søgning hos internetboghandelen Amazon.

Ubuntu bliver fast opdateret to gange om året. Ubuntu 13.10 er planlagt til 17. oktober og Ubuntu 14.04 til 24. april 2014. Vanen tro kommer de store ændringer i .04-udgaverne, mens .10-udgaverne er dem med langtidssupport.

Bag Ubuntu står firmaet Canonical, der har den sydafrikanske mangemilliardær og rumturist Mark Shuttleworth som manden ved styreåren. Canonical tjener penge på at sælge konsulentydelser til dem, der vil bruge Ubuntu professionelt, f.eks. i virksomheder.

Hent selv Ubuntu

Ubuntu-gruppen er i øvrigt ved at udvikle en Ubuntu-version, der kan bruges som styresystem på en mobiltelefon. Det har dog ikke fjernet fokus fra hovedproduktet til PCer.

Ubuntu kan - i sin nuværende og kommende udgave - hentes på www.ubuntu.com/desktop til PCer men findes også i gratis udgaver til servere, tavle-PCer, smartphonetelefoner og sågar TV-apparater. Styresystemet er på dansk; det vælger man undervejs i installationen, hvor man også beslutter, om Ubuntu skal fungere parallelt med et andet styresystem eller må fylde det hele på computeren. Her vælger man også, hvis man automatisk vil have installeret Flash og mulighed for at afspille MP3-filer (sig ja!), så man ikke selv skal bøvle med det, fordi begge teknologier ikke er open source og derfor ikke bare kan være inkluderet i pakken; men installationen sker derefter helt gnidningsfrit.