Ny mobil overvågningsskandale under opsejling

Mobilhackere over hele USA er i oprør, efter afsløringer af trackingsoftware i både Android-mobiler og iPhones - og måske endnu flere.

Selv om Android-platformen er hårdt ramt af CarrierIQ-skandalen, er Googles egen-brandede Nexus-serie gået fri indtil videre. Det samme ser ud til at gælde Nokias mobiler. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En potentiel kæmpeskandale kan være under opsejling - og udvikler sig lige nu dag for dag i særligt det amerikanske mobilhackermiljø.

Skandalen er udløst af et lille stykke software, kaldet Carrier IQ, der ifølge flere hackere er blevet opdaget på både iPhones og Android-mobiler, dog ikke Googles egen Nexus-serie.

CarrierIQ sætter teleoperatørerne i stand til kigge med i maven på folks mobiler - og er smart, fordi operatørerne dermed kan fjerndiagnosticere telefoner, og hvad de eventuelt måtte have af netværksproblemer.

Overvåger også

Men Carrier IQ ser ifølge flere mobilhackere ud til også at spionere og overvåge brugerne - og det er netop det, skandalesagen i USA går på.

For lidt over en måned siden afslørede en hacker, at programmet overvåger og logger hver eneste ting, brugeren foretager sig med Android-mobilerne. Og selv om det er uklart om mobilerne faktisk sender data videre til Carrier IQs servere, er der ikke desto mindre tale om en app, som brugerne ikke har bedt om eller er blevet oplyst om, og som man ikke kan fjerne eller stoppe - på trods af at den hele tiden systematisk indsamler oplysninger om brugen af telefonen.

Det kan for eksempel være lokationsdata, SMSer eller tastetryk, og dermed også de mails, som brugerne skriver.

Afslørende video på YouTube

Den mobilhacker, der oprindelig fandt ud af at overvågningen fandt sted, har postet nedenstående video, der viser, hvad der logges.

Der er ligeledes fundet spor efter Carrier IQs software i iPhones, men her er det mere uklart, om softwaren er aktiv.

Ifølge flere Apple-medier, er der tale om funktioner, der aktiveres mens telefonen er i såkaldt 'diagnostic mode' - en funktion, der kan aktiveres hvis man vil undersøge om iPhonen virker efter hensigten. Dermed er Carrier IQ med stor sandsynlighed ikke aktiv hele tiden i Apples-mobiler.

Ifølge Carrier IQs egen markedsføring, er selskabets software installeret på over 140 mio. telefoner over hele verden. Men mens softwaren er fundet på adskillige nyere smartphones, hævder finske Nokia, at det ikke gælder deres mobiler.

Teleoperatørerne er syndere

Dermed ser det på nuværende tidspunkt ud til, at det er Googles Android, der er den helt store skurk - men også, at det ikke er Google selv, men derimod teleoperatørerne, der er skurkene i den potentielle overvågningskandale.

Endnu mangler der dog fældende beviser for at Carrier IQ eller andre tredjeparter faktisk har indsamlet de uhyre detaljerede oplysninger. Lykkes det for mobilhackerne at finde beviser for det, ryger låget for alvor af skandalesagen.

Carrier IQ har allerede forsøgt at true enkelte hackere til tavshed, men efterfølgende trukket truslerne tilbage.

Sidste år var der alvorlig ballade om Apple i en tilsvarende sag, kaldet location-gate, hvor Apples iPhones blev afsløret i at logge og gemme detaljerede oplysninger om alle de steder, iPhonens ejer havde været henne i løbet af telefonens levetid. Der var tale om data om de master, mobilen havde været på.

Logning var en fejl

Dengang skabte det en voldsom ballade - men Apple hævdede selv at der alene var tale om en funktion, der skulle gøre iPhonens signal bedre, og at det i øvrigt var en fejl at telefonen ikke løbende slettede gamle logs.

Sagen om Carrier IQ efterforskes helt autonomt af private med indsigt i at pille i mobilernes software, og derfor drysser nye oplysninger ud helt tilfældeligt og uden at nogen central instans tjekker dem.

Carrier IQ har selv benægtet at overvåge folk i det omfang, som det hævdes - men det anses blandt hackerne for at være usandt, hvilket ovenstående video kan tyde på.

Det er endnu uvist, om Carrier IQs software også overvåger danske mobiler.

TEST: Her er efterårets store smartphone-guide

Infoshop: Her er status på sikkerheds- og vagtservicebranchen

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!