Ny metode lader dig kigge ind i levende celler

For at kunne se ind i enkelte celler med mikroskoper har man traditionelt brugt kraftfulde lyskilder, der som en uheldig bieffekt hurtigt brænder og skader cellerne. Men det problem har en amerikansk nobelprisvinder nu løst.

Vi har længe været i stand til at undersøge celler helt ned til mindste detalje i vores mikroskoper. Men indtil nu har det været svært at kigge på levende celler i længere tid af gangen. Det skyldes, at de kraftfulde lasere, som man bruger til at lyse cellerne op, også skader cellerne - og simpelthen brænder dem op, hvis man kigger for længe.

 

Men nu har den amerikanske forsker, fysiker og nobelprisvinder Eric Betzig sammen med sit forskerhold fra Howard Hughes Medical Institute opfundet en ny metode, der ikke gør skade på cellerne. Det skriver ScienceMag.org ifølge Videnskab.dk.

 

Læs også hos Videnskab.dk: De flotteste mikroskopbilleder: kødædende havplante og flagermusefoster

 

I stedet for at lyse direkte ind i cellen med laseren, har Eric Betzig opfundet en metode, der fordeler lyset i et firkantet gitter.

 

Det gør, at energien fra laseren fordeles over et langt større område, og derfor ikke er kraftig nok til at gøre skade på de celler, der undersøges.

 

Se selv, hvordan cellerne inde i fostret fra en rundorm - en af Jordens mest simple livsformer - bevæger sig, mens fostret trækker sig sammen inde i ægget, i en video på Videnskab.dk.