Ny klimamodel forudser store havstigninger

Havet vil stige med 2,3 meter, for hver grad Jordens gennemsnitstemperatur går op over de kommende 2.000 år, viser ny forskning.

Grafen viser, at havniveaustigningen fra cirka 1880 til år 2000 var på cirka 27,5 centimeter. Forskerne tager nu beregningerne med sig langt ind i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Global Warming Art
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskerne har set på havniveau stigning, som skyldes opvarmning af havet, smeltende gletsjere og afsmeltning i Antarktis og på Grønland.

Udover at bruge det vi ved om havniveau stigning i fortiden, har de medtaget modeller for, hvordan de forskellige faktorer vil blive påvirket fremover.

Peter Clark fra Oregon State University (OSU) og de kolleger, han har arbejdet med, skriver i studiet, at havniveauerne i verden steg med cirka 20 centimeter i løbet af 1900-tallet. Havet vil blive ved med at stige frem til år 2100 og desuden efter det, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk her: Ny klimamodel: Havet stiger mere end meter grad.

 

Megen opmærksomhed har indtil nu været viet til havniveau ændringer de næste hundrede år, men Peter Clark og kolleger ser længere frem. De beregner stigningen over de næste 2.000 år i deres studie.

Resultatet var en gennemsnitlig havniveau stigning på 2,3 meter for hver grad Jordens temperatur stiger.

Læs også hos Videnskab.dk: Havet driver klimaforandringen

Stemmer overens med historisk stigning

Når kloden bliver varmere, bliver havet varmere, og isen på land smelter hurtigere. Det ene fører til, at havet tager mere plads, det andet til, at der bliver mere vand i havet – og dermed stiger overfladeniveauet.

Læs også hos Videnskab.dk: Grønland er på vej op af havet

 

Beregningerne viste sig at stemme ganske godt overens med tidligere havniveau stigninger, siger Peter Clark i en pressemeddelelse fra OSU.

»For cirka 120.000 år siden var det én til to grader varmere end nu, og havet stod mellem fem og ni meter højere. Det stemmer godt med det vores modeller fortæller os, kan komme til at ske i fremtiden,« siger han.

Grønland smelter hurtigere

Der var en jævn og konstant sammenhæng mellem temperaturstigning og havstigning for både gletsjersmeltning, hav-opvarmning og smeltning i Antarktis, melder forskerne. For Grønland ser situationen imidlertid anderledes ud.

Læs også hos Videnskab.dk: Havet stiger. Kan man bygge et dige rundt om Danmark

 

Den del af planeten vil nå en grænse, og efter den vil havet begynde at stige hurtigere og hurtigere, mener Peter Clark og kolleger.

Det er fordi isen, som nu dækker den store ø er tyk, og dermed ligger de øverste dele højt oppe i kold luft. Efterhånden som isen smelter, vil de øverste lag af isen ligge stadig lavere i terrænet, der hvor det er varmere.

På et tidspunkt vil den øgede temperatur føre til hurtigere smeltning, og dermed en stadig hurtigere havniveau smeltning.

Læs også hos Videnskab.dk: Klimaforandringer. Grønland er langt fra et offer i klimaforandringer

 

Grunden til, at det samme ikke vil ske i Antarktis er, at kontinentet er meget koldere, selv helt nede ved havets (nuværende) overflade.

Havstigning kan ske i ryk

En gennemsnitsberegning for 2000 år kan skjule mange små variationer. Det kan tænkes, at havniveauerne vil stige hurtigt i nogle perioder, og langsommere i andre.

I studiet varierer den beregnede havniveau stigning per grad fra én meter til næsten fem meter for de næste 2000 år, med 2,3 meter som gennemsnit.

Forskerne understreger, at denne model ikke er den bedste til at sige noget om, hvordan havets niveau vil ændre sig de næste 100 år eller mere. Selv de mest pessimistiske scenarier for havniveau stigning frem til år 1200 viser en stigning på langt under to meter.

Læs også hos Videnskab.dk: Middelhavet sted og faldt under sidste istid

»Selvom jorden varmes op med én grad de næste to år, betyder det ikke, at havet umiddelbart vil krybe opad. Jorden skal varmes op og holde sig varm over længere tid for, at dette vil slå ind,« siger Peter Clark.

Antarktis er svær at forudsige

Særligt Antarktis er en joker det næste århundrede, skriver forskerne. Hvis det bliver varmere vil det antageligt sne mere på Sydpolen, og det kan få isen til at vokse på kort sigt.

Forskerne advarer alligevel om, at de drivhusgasser, vi allerede har sluppet ud, har en tendens til at blive i atmosfæren i flere tusinde år.

Selv med umiddelbare stop i udslippet kan vi altså forvente os væsentligt højere hav i fremtiden, skriver de.