Ny indsats mod tyktarmskræft

Sundhedsstyrelsen anbefaler at indføre kikkertundersøgelser til personer, der er særligt udsatte for tyktarmskræft. Formand for Sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), er positiv over for forslaget.

I en ny rapport, udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, foreslår man at indføre regelmæssige kikkertundersøgelser af tyktarmen på personer, der er særligt udsatte for at få tyktarmskræft.

En art af kræfttypen er nemlig genetisk arvelig, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at indføre kikkertundersøgelser som en forebyggende screening af slægtninge til personer, der har eller har haft tyktarms-kræft. Kikkertundersøgelserne skal tilbydes til kræftramtes forældre, søskende og børn.

»Tyktarmskræft er en kræfttype, der udvikler sig rigtig hurtigt, så derfor kan man virkelig redde folk, hvis man regelmæssigt undersøger de særligt udsatte,« siger overlæge Stig Bojesen, der står bag Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Stig Bojesen vurderer på baggrund af lignende undersøgelser fra andre lande, at indførelsen af kikkertundersøgelser vil kunne reducere dødeligheden for tyktarmskræftpatienter med 62 procent, således at kun syv ud af hundrede personer med tyktarmskræft vil dø af det.

Positive reaktioner
Hos Kræftens Bekæmpelse er man meget tilfredse med forslaget.

»Det er en rigtig god idé med kikkertundersøgelser. Mennesker, der har en større risiko for at få kræft end almindelige mennesker, skal have særlige tilbud. Og sådan forholder det sig med slægtninge til personer med den arvelige tyktarmskræft«, siger Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsstyrelsens forslag går på at slægtninge til personer med tyktarmskræft fra de er fyldt 25 år skal have foretaget en kikkertundersøgelse hvert andet år.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at forslaget vil komme til at koste et engangsbeløb på 16,9 millioner til at komme i gang. Derefter vil det årligt komme til at koste 10,9 millioner.

Ifølge overlæge Stig Bojesen er det ikke særlig meget set i lyset af, hvad forebyggelsen kan få af betydning.

Formand for sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), er meget positiv over for Sundhedsstyrelsens forslag.

»Vi snakker så meget om, at det er svært at udøve forebyggelse på kræftområdet, så når der endelig kommer en mulighed for at forebygge, så bør man indføre det. Det falder i bås med tilbuddet om mammografiscanninger til kvinder i risikozonen for brystkræft, som også er en rigtig god idé,« siger Birthe Skaarup.