Ny EU-milliardbøde på vej til Microsoft

Oven i det mulige danske skattesmæk på 5,8 milliarder kroner kommer EU nu med endnu en bøde, fordi Microsoft har filtret sin Internet Explorer for tæt ind i Windows.

Inden udgangen af marts står Microsoft til en ny kæmpe bøde fra EU. Arkivfoto: Tobias Schwartz, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft står ikke alene til et skattesmæk på 5,8 milliarder kroner til den danske statskasse. Inden udgangen af denne måned venter en ny gigantisk bøde fra EU til den amerikanske softwaregigant.

EUs konkurrencemyndigheder er nu klar med en endnu bøde til Microsoft i en udløber af den mere end ti år gamle konkurrencesag, hvor Microsoft brugte sin dominans med styresystemet Windows til samtidig at tromle sit internetprogram, Internet Explorer, ind på en ubestridt førsteplads som verdens mest brugte.

Helt op til 10 procent af omsætningen

Bøden kan ende med at blive på helt op til 10 procent af Microsofts globale omsætning. Og bødens størrelse tegner til at blive betragtelig, eftersom det er anden gang, at Microsoft har problemer med at følge en EU-ordre.

Microsoft har allerede måttet betale 1,6 milliarder euro (11,9 milliarder kroner) for ikke at have leveret de fornødne, tekniske data til konkurrenter, således at de kan få deres programmer til at spille lige så tæt sammen med Windows, som Microsoft selv kan, og for at væve sin multimedieafspiller, Windows Media Player, for grundigt ind i Windows.

Allerede i oktober 2012 beskyldte EU-Kommissionen Microsoft for at have brudt en aftale fra 2009, som skal sikre, at der er et reelt og frit valg af internetprogram hos kunderne. De skal ikke være påduttet Internet Explorer men kunne vælge nemt og enkelt at skifte til konkurrenter som Firefox, Opera, Safari eller andre.

Ballmers bonus beskåret

Internet Explorers brugerandel af viste netsider på europæiske skærme er siden 2008 halveret til nu 24 procent i januar, mens Googles Chrome ligger på 35 procent og Mozillas Firefox på 29 procent, viser tal fra netanalysefirmaet Statcounter.

EU-sagen har allerede kostet Microsofts topchef, Steve Ballmer, penge. Hans bonus blev sidste år skåret ned, fordi Windows-afdelingen af Microsoft ikke sikrede folk frit valg af internetbrowser.

Skattebøden på 5,8 milliarder er danmarkshistoriens største, og pengene vil kunne finansiere et nyt supersygehus, den kommende Silkeborgmotorvej mellem Herning og Aarhus eller 15.000 folkeskolelærere. Det er Microsofts udnyttelse af sit europæiske hovedkontor i lavskattelandet Irland, som er i Skats søgelys.

De europæiske skattemyndigheder er overalt i gang med at gennemgå internationale selskabers, især teknologiselskabers, regnskaber med lup for at få klarhed over, om de udnytter skattereglerne til unddragelse ved at flytte omsætning og skatteafregning til lavskattelande.