Ny dansk app lærer børn at læse ved at skrive

"Skriv og læs – WriteReader" er en ny danskudviklet app til iPad, som har til formål at lære børn at læse ved at skrive og lave deres egne bøger.

Metoden er ny for mig, men jeg blev ret hurtig overbevist om, at den virker efter hensigten. Det virker også meget overbevisende, at app’en er støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen og udviklet af en skolelærer i samarbejde med et hold læseforskere.

App’en er bygget op omkring tre hovedfelter: et billedfelt, et felt til børneskrivning og et felt til voksenskrivning. Barnet kan så lave sin egen bog ved at tage billeder med iPad’ens kamera, eller vælge billeder fra fotoalbummet. Barnet vælger altså selv, hvad bogen skal handle om – det kan være legetøj, kæledyr, en fødselsdag, en ferie eller en anden familiebegivenhed. Barnet skriver så efter bedste evne tekst til billederne i børneskrivningsfeltet, og den voksne kan skrive teksten i feltet nedenunder med voksenskrivning. Meningen er, at barnet ved at sammenligne sin egen skrivning med den voksnes lidt efter lidt ”samler” ord og bogstavkombinationer op og på den måde lære at læse. Når man trykker på tasterne høres bogstavernes lyde, så de trænes, samtidig med at ungerne hurtigt finder ud af, hvor de forskellige bogstaver er placeret på tastaturet. App’en indeholder desuden en optagefunktion, så mindre børn også kan lave en bog. De kan indtale deres historie og derefter få far eller mor til at ”oversætte” den til skrift. Det er også muligt at tilføje tale- og tankebobler eller tekstrammer, så børnene kan lave replikker eller sætte ”navneskilte” på billederne.

Den helt store udfordring for de mange læringsapps på markedet er selvfølgelig, hvorvidt ungerne gider bruge dem mere end en enkelt gang, og hvorvidt de er spændende nok til at fastholde interessen. I tilfældet ”Skriv og Læs – WriteReader” lykkes det faktisk ret godt. Man giver ungerne mulighed for at være forfattere og lave en rigtig bog, som det er muligt at printe eller maile til bedsteforældre og venner eller at dele via Facebook. Min oplevelse har været, at når barnet får ros og oplever, at andre viser interesse for den bog der er lavet, er motivationen for at lave en ny bog stor.

Med en pris på 45 kr. ligger app’en i den høje ende af de læringsapps, som jeg tidligere har købt. Til den pris, havde jeg nok forventet et mere lækkert design og måske lidt flere funktioner. Til gengæld sidder jeg med oplevelsen af, at ressourcernes i stedet er brugt på at udvikle metoder og indhold, hvilket er en klar styrke i forhold til andre læringsapps. Så ud fra grundidé, potentiale og læringsmæssige muligheder, vil jeg klart vurdere ”Skriv og Læs – WriteReader” som en god investering.