Ny bærbar Google-PC til 1.425 kroner

Samsung klar med ny Chromebook, som er en PC, der lever på en god internetforbindelse - for der skal ikke installeres programmer på den.

Samsung Chromebook har en 11,6 tommer stor skærm men er helt afhængig af en internetforbindelse. Det bringer til gengæld prisen ned og sikrer, at alt altid er opdateret. Foto: Samsung Fold sammen
Læs mere

Internetgiganten Google overhaler konkurrenterne fra Apple og Microsoft indenom og lancerer mandag sin nye bærbare Chromebook-PC i Europa. Pris: 1.425 kroner.

Den 11,6 tommer store PC produceres af den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, ganske som den første Chromebook 550 blev det. Modsat den har den nye model ingen nærmere betegnelse ud over Samsung Chromebook.

Lanceringen sker i Storbritannien 22. oktober, hvor briterne dog må betale omkring 2.000 kroner for den i modsætning til de 1.425 kroner, som kræves i USA.

Mini-iPad og Windows 8 overhalet

Dermed slår Google Apple med en enkelt dag. Apple vil tirsdag den 23. sandsynligvis lancere en mini-iPad på syv tommer - ganske som mange af konkurrenterne har -, og Microsoft skyder på fredag den 26. sit nye Windows 8-styresystem til PCer og tavle-PCer af medsamt Windows Phone 8 til mobiltelefoner.

Chromebook er en PC, som er altafhængig af en internetforbindelse. Der er nemlig stort set intet på selve PCen. Den er blot et minimalt styresystem, som er skruet sammen til let at kunne bruge Googles - og andres - mange internettjenester. De billigste modeller kan kun anvende trådløse net, ikke 3G- eller 4G-mobilnetforbindelsen, så man også kan bruge den aktivt, mens man er på farten. Dog har Google for et halvt års tid siden gjort det muligt at kunne arbejde med flere ting på selve computeren, uden at der behøver at være internetforbindelse.

Samsung Chromebook vejer 1,1 kilo og er 0,8 tommer (2,03 cm) tyk. Den er udstyret med en Samsung Exynos 5 Dual-chip og loves at være arbejdsklar, syv sekunder efter at man har tændt for den. Der er to gigabyte arbejdshukommelse (RAM) og 16 gigabyte flashhukommelse, så man kan gemme lidt, og så de få nødvendige programmer kan lagres. Trådløst net og den kortrækkende Bluetooth-radioforbindelse er standard. Skærmopløsningen er på 1.366 x 768 pixler, og der er indbygget mikrofon og netkamera (med en opløsning på 0,3 megapixler). Chromebook har både 3-i-1-kortlæser, stik til mikrofon og hovedtelefon, et USB 2.0- og et USB 3.0-stik samt HDMI-stik, så computeren f.eks. kan tilkobles fladskærmen. Farven er sølv, og batteritiden loves at være op til 6,3 timer.

Computer nummer to eller tre

Google markedsfører Chromebook som hjemmets anden- eller tredjecomputer, nyttig når man f.eks. ser fjernsyn. Den kan dog også bruges på arbejdspladsen, hvor man så kan bruge Gmail som e-postprogram, Google Kalender til aftalerne og Google Docs til dokumenter og regneark.