Ny Alliance: Lovkrav om solvarme i alle nye huse

I dag kommer Ny Alliance så med sin politik. På miljøet bliver det dyrt at køre i gamle forurende biler og alle nye huse skal have solvarme. Russiske Gazprom skal forhindres i at opkøbe DONG.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Slut med store forurenende biler og ja til lovkrav om solceller og solvarme i alle nye huse.

Ny Alliance præsenterer i dag partiets længe ventede politiske udspil. Otte styk i alt. Og centralt bliver miljøet, hvor alliancen sætter ind på mange områder. Lige fra at gøre elglødepærer dyrere og elsparerpærer billigere til flere havvindmøller og krav om at 30 pct. af Danmark skal være udyrket natur i 2050.

»Vi fremlægger et ambitiøs udspil. Og skal man fremme en udvikling, så er man nødt til at tage fat. Derfor forslaget om, at vi vil gøre det obligatorisk med solceller og solvarme i alle nye huse. Det er jo også noget, som kan være med til at skubbe til en erhvervsudvikling, som vi har haft med vindmøllerne herhjemme. Vi har jo netop danske virksomheder, som er gode til disse ting,« fortæller miljøordfører Gitte Seeberg.

»Udledning af kvælstof er meget stor i dag. Vi er ikke så langt, men jeg noterer mig, at regeringen nu efterhånden sætter klimaet højt på dagsordenen. Den ros skal den have, men vi skal også være sikre på, at regeringen har penge med. Det koster nemlig. Vi skal sikre os, at vi leverer et godt miljø videre til næste generation. Derfor er miljøet helt centralt hos os,« siger Seeberg.

Hun peger selv på, at forslaget om at bruge 20 pct. af EUs landbrugsstøtte til opkøb af landbrugsjord er skelsættende. Det skal ende med, at Danmark årligt genopretter naturrealer på omkring 10.000 ha, således at 30 pct. af Danmarks landareal er uopdyrket natur inden 2050.

Kølig modtagelse fra V
Hos Venstre, der formentlig må hente sit flertal hos alliacen fremover, er modtagelsen kølig. Miljøordfører Eyvind Vesselbo mener, at det svarer nogenlunde til det, man kan læse hos de Radikale.

»Ja, det svarer til at få to radikale partier i Folketinget, og så er jeg lidt skuffet over, at det ikke er mere konkret,« siger Vesselbo, som dog godt vil være med til at kigge på billige pærer og tilføjer, at med hensyn til bilafgifter, så er regeringen kun lige gået i gang.

Derimod er Danmarks Naturfredningsforening i udgangspunktet tilfreds: »Der er bestemt progressive takter i det her. Forslagene inden for bevaring af naturområder, økologi, roadpricing og bæredygtig udvikling er helt sikkert gode,« siger Jens la Cour miljøpolitisk medarbejder i DN.

Temmelig provokerede er et forslag om et forbud mod, at selskaber eller kapitalfonde fra totalitære stater opkøber danske selskaber inden for energiforsyning. Det gælder eksempelvis russiske firmaer. Rusland lever ikke op til standarden, og derfor må russiske Gazprom ikke købe aktier i DONG.

»Nej, Rusland lever ikke op til kravene. Tysklands kansler Angela Merkel foreslår det samme for at sikre deres energiforsyning,« siger Seeberg.