Ny Alliance: Billigere frugt og grønt

Ny Alliance vil gøre danskerne sundere og foreslår en strammere sundhedspolitik med billigere grøntsager, dyrere cigaretter og flere penge til forebyggelse.

Ny Alliance går ind for en gennemgribende opstramning af indsatsen for at få danskerne til at leve sundere. Frugt og grøntsager skal være billigere. Cigaretter og spiritus skal være dyrere. Og der skal i hele sundhedsindsatsen fokuseres meget mere på forebyggelse.

Det fremgår ifølge DR's TV Avisen onsdag aften af det længe ventede politiske program, som Ny Alliances partiledelse med Naser Khader i spidsen vil fremlægge torsdag.

En af de ting, Ny Alliance vil ændre, er at sørge for gratis mad til alle børn i både børnehaver og i skoler. Samtidig foreslår partiet, at man sætter momsen på frugt og grøntsager ned for på den måde at ændre folks spisevaner. De manglende penge i statskassen finder partiet ved til gengæld at sætte afgifterne på cigaretter og spiritus op.

Derudover vil partiet oprette et uafhængigt Center for Forebyggelse, der skal højne danskernes sundhed.

- Folk bliver tykkere og tykkere, og der er utroligt mange livsstilssygdomme. Vi skal gøre mere ved forebyggelsen, siger en af partiets stiftere, Gitte Seeberg, til TV Avisen.

Partiet peger i sit oplæg på, at der i dag bruges 1000 kroner på behandling i det danske sundhedsvæsen, hver gang der bruges en krone på sundhedsfremme og forebyggelse.

- Vi ønsker at rette op på det misforhold, skriver partiet i sit nye program.

/ritzau/