Nu vokser mobilerne til kæmper

Mobilmoden peger mod de kæmpe smartphones, der er udstyret med skærme på mere end 5,6 tommer - og kaldes »phablets«. IT-analysevirksomheden IDC venter, at der i år vil blive solgt 175 mio. af slagsen og 318 mio. i 2015.

Sydkoreanske Samsung er blandt de producenter, som lancerer megamobiler i kategorien phablets. Her er det modellen Galaxy Note 4, der vises frem forud for Europas største forbrugerelektronikmesse IFA i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN

De bliver bare større. Typisk med skærme større end 5,6 tommer og i kategorien »phablets«, der er en blanding af en mellem en stor smartphone og en lille tablets, som navnet også indikerer.

Smartphonemoden lige nu peger hos producenterne netop mod kæmpemobiler, og teknologigiganten Samsung er allerede tyvstartet forud for åbningen af Europas største forbrugerelektronikmesse IFA i Berlin med lanceringen af sin 5,7 tommer Galaxy Note 4-telefon.

Samtidig venter markedet på, at Apple vil vise to nye iPhone 6 frem på tirsdag med skærme på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer - mod de nuværende modeller med fire tommer skærme.

Læs også: Berlingske dækker IFA 2014 - følg med her.

Det tegner da også til, at forbrugerne er villige til at investere i kæmpemobilerne. Mens der er meldinger om, at kunder allerede har plantet sig i køen foran de forretninger, der forventes at sælge den kommende iPhone 6, som endnu slet ikke er vist frem, forventer IT-analysevirksomheden IDC, at salget af phablet-smartphones vil nå 175 millioner enheder globalt i år.

Det tal ventes at stige til 318 millioner enheder i 2015 og vil dermed passerede det ventede salg af 233 millioner tablets, lyder salgsprognosen fra IDC, der udarbejder analyser på baggrund af leverancer og forventede leverancer til forhandlere - og altså ikke det endelig salg til forbrugerne i forretningerne.

Phablets er en relativ ny kategori af mobile enheder, som ifølge IDC først begynde at tage fat i volumen i 2012. Analysevirksomheden definerer phablets som smartphones med skærme i størrelsen 5,5 til syv tommer, mens andre mener, de skal være udstyret med skærme på mindst 5,6 tommer for at lande i kategorien.

Ifølge IDC har man imidlertid allerede set, hvordan de store smartphones påvirker markedet for tablets, hvor væksten i salget af de mindre modeller på syv tommer er begyndt at tage af.

IDC forventer, at flere forbrugere vil skifte til de tablets med større skærme, når de næste gang skal investere i en. Den tendens har dog endnu ikke gjort op for faldet i forsendelser af de mindre tablets, hvilket overordnet har resulteret i lavere forventninger til tabletmarkedet i år og frem, skriver IDC i sin prognose.

Den amerikanske teknologigigant Apple i denne uge er blevet mødt af særlig opmærksomhed rettet mod iPhone - og særligt lagertjenesten iCloud, efter flere kendte personers intime billeder netop er blevet lækket på internettet, efter at hackere angiveligt har stjålet dem fra deres iCloud-tjenester.

Alligevel er der allerede meldinger om, at kunder er begyndt at stille sig i kø foran Apple-forhandlere rundt omkring i verden. Det sker forud for, at Apple har inviteret til pressemøde på tirsdag, hvor selskabet forventes bl.a. at lancere iPhone 6 med en større skærm end den nuværende.

I New York er der ifølge CBS News kunder, som allerede onsdag begyndte at danne kø foran Apples butik, inden teknologigiganten har præsenteret sine nyheder.

Det sker tirsdag 9. september, og det ventes, at den eller de nye iPhones vil blive tilgængelige i handlen i USA 19. september, idet der netop gik ti dage efter sidste års lancering af iPhone 5S og 5C, inden de var tilgængelige på hylderne her.

»Når Apple efter alt forventning slutter sig til markedet (for phablets, red.), forventer vi endnu mere opmærksomhed på phablets, i takt med at smartphones med store skærme bliver den nye norm,« vurderer Melissa Chau, senior research direktør for IDCs kvartalvise mobilanalyser i prognosen.

Frem mod 2018 forventer IDC, at phablets vil vokse fra at udgøre 14 procent af smartphonemarkedet til 32,2 procent i 2018.

Onsdag tog flere af teknologigiganterne forskud på fredagens åbning af Europas største forbrugerelektronikmesse IFA i Berlin, hvor der de næste dage bliver solid kamp om opmærksomheden.

Galaxy Note 4 er som ventet Samsungs nyeste våben i kampen om verdens mobilkunder. Verdens største mobilproducent satser netop med sin nye 5,7 tommer Galaxy Note 4-telefon på at holde førerpositionen, vel vidende at ærkerivalen Apple 9. september ventes at lancere sin nye iPhone 6.

Galaxy Note 4 er den seneste model i Samsungs serie, og den lander i butikkerne i oktober. Galaxy Note-serien har høstet flotte anmeldelser siden 2011, hvor den var den første egentlige, rigtigt store telefon på markedet for phablets.

Berlingske dækker IFA på business.dk/digital,b.dk/tech og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).