Nu turbotrænes Danmarks første astronaut

Til september bliver Andreas Mogensen den første astronaut som sendes ud i rummet. Men inden da har danskeren et stramt program. De sidste fem måneder inden opsendelsen skal han primært øve sig i at styre Sojuz-fartøjet, og så skal han lære om alle de forskellige videnskabelige forsøg, han skal udføre ombord på Den Internationale Rumstation, ISS.

Foto: Liselotte Sabroe. Den danske ESA astronaut Andreas Mogensen er blevet tildelt en mission til Den Internationale Rumstation ISS i september 2015. Han sendes efter planen op med det russiske Soyuz rumfartøj fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2013)
Læs mere
Fold sammen

For seks år siden blev Andreas Mogensen udvalgt til at blive Danmarks første astronaut.

Siden da har han blandt andet lært russisk, opholdt sig en uge i en mørk grotte på Sardinien og øvet sig i at være vægtløs fem dage på havets bund i et undervandslaboratorium ud for Floridas kyst.

Nu nærmer Andreas Mogensens mission på Den Internationale Rumstation (ISS) sig med hastige skridt, og derfor intensiveres og fokuseres astronaut-træningen yderligere. De næste fem måneder frem til opsendelsen 1. september har han et tætpakket program, skriver Videnskab.dk

»Jeg skal hovedsageligt til Rusland. Det er der, hvor det meste af træningen kommer til at foregå. Det er fordi, opsendelsen og landingen er de mest kritiske faser, så jeg kommer til at bruge rigtig mange timer i Sojuz-simulatoren og gennemgå hele opsendelsen, landingen og tilkoblingen til rumstationen,« siger Andreas Mogensen og fortsætter:

»Jeg kommer også til at tilbringe noget tid i Köln, Japan og Houston. Der bliver træningen mere fokuseret på de opgaver, jeg får ombord på rumstationen.«

Læs også på Videnskab.dk

På ESA's astronaut-center i Köln har de derfor travlt med at forberede de mange eksperimenter, som Andreas skal lære at udføre, fortæller Rüdiger Seine, der leder astronaut-træningen hos ESA, og som organiserer Andreas Mogensens træning.

»Nu er vi i den fase, hvor det bliver rigtig interessant. De specifikke videnskabelige forsøg har det med at blive klar meget tæt på opsendelsen, så frem mod hans sidste to træninger i maj og juli arbejder vi i meget højt tempo og under stort pres for at få alting klar,« siger Rüdiger Seine.

Læs også på Videnskab.dk

Andreas Mogensen har kun 10 dage om bord på rumstationen til at udføre alle eksperimenterne, så Rüdiger Seine vil bruge træningen i Köln til at sikre sig, at alt kommer til at gå som smurt.

»Hvis noget går galt på en længere mission, kan vi gå i gang med noget andet, mens vi undersøger fejlen, og så laver vi forsøget igen senere. Det er ikke en mulighed på Andreas' mission, så alt skal gå efter planen,« siger Rüdiger Seine.

Læs også på Videnskab.dk

Sådan ser Andreas Mogensens program ud frem til opsendelsen 1. september:

I april tager Andreas afsted på en fire ugers tur til Star City nær Moskva i Rusland, hvor han primært skal sidde i en simulator og øve sig i at styre Sojuz-fartøjet.

I maj opholder han sig to uger hjemme på ESA's astronaut-center i Köln, hvor Andreas bliver instrueret i, hvordan han skal udføre de forskellige videnskabelige eksperimenter om bord på ISS.

Den sidste uge af maj og første uge af juni er han igen i Rusland til mere Sojuz-træning.

I den anden uge af juni rejser han fra Rusland direkte videre til Japan, hvor han blandt andet skal lære at betjene det modul, som han skal sende små danske satellitter – de såkaldte CubeSats – ud fra.

Midt i juni er han i Köln i en uges tid, hvorefter han rejser videre til en uges træning i NASA's faciliteter i Houston i USA.

Læs også på Videnskab.dk

De første to uger af juli er Andreas tilbage i Köln, hvor han igen skal øve sig på at udføre de videnskabelige forsøg.

Fra midten af juli opholder han sig i Rusland, og derfra går turen til Bajkonur i Kasakhstan, hvor opsendelsen finder sted.

De sidste to uger før opsendelsen bliver han sat i karantæne i rumbasen i Bajkonur for at undgå, at han bliver smittet med sygdom før opsendelsen.

1. september 2015 bliver Andreas sendt op til ISS, hvor han skal opholde sig i 10 dage.