Nu spiller robotmusklerne for alvor

Fra Hollywood til plejesektoren vinder kraftfulde bærbare robotter eller exoskeletter frem. Se fem af de vildeste og nyeste af slagsen her.

Medarbejdere fra den japanske exoskeletproducent Cyberdyne viser robotdragten "HAL" (Hybrid Assistive Limb) frem i Tokyo. HAL blev sidste år det første exoskelet, der lever op til sikkerhedsstandarden ISO 13482. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har set dem i film som "Iron Man", "RoboCop" og "Avatar" - store og kraftfulde "robotdragter", der forsyner manden eller kvinden inden i med deciderede superkræfter.

Virkelighedens robotdragter eller exoskeletter, som de typisk kaldes, er under voldsom udvikling og spås en stor fremtid i bl.a. plejesektoren, militæret og hos bevægelseshæmmede, der har hårdt brug for de kunstige megamuskler.

Amerikansk militær mener, at exoskeletter - eller populært "Iron Men" - kan blive en del af elitesoldaters kampudstyr fra 2018. Bl.a. kan de hjælpe soldater med at vandre højt op i bjerge med 60 kilo udstyr på ryggen uden de store anstrengelser.

Se amerikansk militær exoskelet i felten her:

Er du på mobilsitet, så klik her.

I Japan kan bevægelseshæmmede på over 130 plejehjem og hospitaler allerede i dag få benmuskelhjælp af det batteridrevne exoskelet HAL.

Se japanske HAL herunder:

Er du på mobilsitet, så klik her.

Vender vi os atter mod Hollywood, bliver der fornyet fokus på ekstremt kraftfulde og armerede bærbare robotter i forbindelse med premieren om få måneder på Tom Cruises næste science fiction-brag "Edge of Tomorrow" om en næsten endeløs, højteknologisk kamp mod avancerede aliens.

Se trailer til "Edge of Tomorrow" her:

Er du på mobilsitet, så klik her.

I de seneste dage har det italienske robotfirma Perceptual Robotics Laboratory vakt international opsigt med deres "Body Extender", som de kalder for verdens hidtil mest overlegne exoskelet.

Med den noget skræmmende maskine på kroppen bliver man pludselig i stand til at løfte 50 kilo i strakt arm, vel at mærke på hver arm. Generelt forøger dragten mekanisk det tryk, som man griber om en genstand med, hele ti gange.

Se "Body Extender" her:

Er du på mobilsitet, så klik her.

Endelig bør nævnes den stort set lige så skræmmende og voldsomt voluminøse robotdykkerdragt "The Exosuit", der snart ventes testet på 300 meter dybt vand ud for USAs østkyst.

Den 240 kilo tunge robotdragt kan uden problemer modstå et atmosfærisk tryk, der er 30 gange højere end på jordoverfladen. Samtidig kan den sikre ilt til dykkeren i hele 50 timer, ligesom dragten er forsynet med talrige gribeanordninger og lignende.

Se dykkerrobotten her:

Er du på mobilsitet, så klik her.

Exoskeletter er endnu forholdsvis langt fra at blive allemandseje.

På grund af deres store energiforbrug er de fleste robotdragter stadig udstyret med ledninger til ekstern strømforsyning, og trods store teknologiske fremskridt er det stadig vanskeligt at overføre menneskers finmotorik i muskler og led til naturligt glidende mekaniske bevægelser.

Men allerede næste år ventes den japanske virksomhed Panasonic at lancere masseproducerede exoskeletter til priser fra 25.000 kr. og opefter.