Nu skal tweets også forsvinde automatisk

Delt indhold, der slettes automatisk, blev et hit for billede- og videochattjenesten Snapchat. Flere aktører går samme vej og satser på at fjerne opdateringer på Twitter automatisk.

Flere tjenester går efter at tilbyde brugere af sociale tjenester som mikroblogtjenesten at kunne indstille delt indhold til at forsvinde automatisk. Foto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teknologifeltet har den seneste tid skruet op for introduktionen af nye tjenester eller indbyggede funktioner i de eksisterende, som understøtter anonymitet eller skruer lidt op for muligheden for at være mere privat i det sociale netværk.

En af de mere hypede for tiden er billede- og videochattjenesten Snapchat, der er en app til smartphones, som gør det muligt at dele video, lyd og billeder med udvalgte personer, hvorefter beskederne opløser sig selv, få sekunder efter de er blevet åbnet af modtageren.

Nu vil en ny aktør inden for sociale tjenester gå en lignende vej. Det er udvikleren Pierre Legrain, der tidligere har arbejdet for mikroblogtjenesten Twitter, som nu er på vej med tjenesten Twitterspirit, skriver techmediet Techcrunch, der netop beskriver den nye tjeneste som »Snapchat til Twitter«. 

Stadig under opbygning

Tjenesten, der endnu er under opbygning og indtil videre kun kommer med meget sparsomme oplysninger på hjemmesiden Twitterspirit.com, vil ifølge Techcrunch tilbyde brugere af Twitter mere kontrol over de ting, de deler på mikroblogtjenesten.

De såkaldte »tweets«. Det er i forvejen muligt for brugere af Twitter at slette de ting, de har delt med andre, hvis de fortryder, skriver en fejl eller ønsker at foretage ændringer.

Den mulighed sigter Twitterspirit eftersigende mod at udvide, så brugerne ved at benytte bestemte »hashtag«, der er emneord som skrives efter tegnet »#« og bruges til at samle indhold om samme emner på tværs af tjenesten, vil kunne få deres »tweets« til automatisk at blive slettet efter et afgrænset tidsrum.

Hvis de eksempelvis skriver #15m, vil de forsvinde efter 15 minutter, ved at skrive #7d vil der gå syv dage, ligesom man skal kunne bruge #5h, hvis man ønsker de forsvinder efter fem timer.

Over for Techcrunch beskriver Pierre Legrain tjenesten Twitterspirit som et sideprojekt og forklarer, at han arbejder på andre projekter helt uafhængige heraf, men tilføjer, at der de såkaldte »spirits« vil kunne bruges i andre sammenhænge.

Det kan eksempelvis være, når brugere af sociale tjenester vælger at »tjekke« ind og dermed vise, hvor de befinder sig fysisk lige nu, fordi de ofte befinder sig den slags steder i kortere perioder - eksempelvis på en restaurant.

Ligesom den type tags vil kunne bruges i forbindelse med delte informationer om vejret, der kan forandre sig hurtigt og tweets om det dermed også. 

Flere tilbyder at slette tweets

På Twitterspirit er der indtil videre sparsomme informationer at hente om tjenesten. Her reklameres der for, at man kan få sine tweets til at forsvinde med simple hashtags. Der er allerede andre tjenester, der tilbyder lignende funktioner.

Herunder Efemr, der også tilbyder, at man kan få tweets til at forsvinde automatisk efter et afgrænset antal minutter, timer, dage eller længere perioder. Mens tjenesten Tweetdelete er en tjenesten, der kan anvendes til automatisk at slette tweets ældre end en specifik dato - og slette flere af slagsen på en gang.

Mens efemr.com og tweetdelete.com allerede er i luften, kan man indtil videre kun skrive sig op til at modtage informationer om Twitterspirit.

For alle tre tjenester gælder det, at man skal logge ind med sin Twitter-konto og i øvrigt giver tjenesten lov til at læse tweets fra ens tidslinje på Twitter, se hvem man følger, opdatere ens profil og sende tweets på ens vegne.

Den relativt omfattende tilladelse, man giver ved brug af den form for tredjeparts applikationer, er tidligere blevet kritiseret på det sociale netværk Facebook - og bør vurderes, inden man blot vælger at tillade den adgang.

Facebook har da også for nylig annonceret, at der bliver ændret på politikken for adgang til brugernes tidslinjer efter klager fra brugerne selv. Hvor det tidligere har været praksis, at brugerne på en gang skulle sig ja til alle mulige former for adgang til deres data fra tredjepartsapplikation, skal ændringerne i Facebooks betingelser ifølge tecnnyhedssitet Cnet.com nu sikre, at de apps, som anvender Facebook-login, særskilt skal bede og tilladelse til at sende informationer ud på brugernes Facebook-profiler. 

Langt fra privat til anonym

Generelt er der den seneste tid kommet et stigende fokus på det anonyme sociale internet - og tjenester, der slår sig op på at tillade brugerne mere anonymitet eller en højere grad af privatliv end andre steder.

Eksperter i brugen af sociale medier har imidlertid også forklaret, at der er langt fra at være privat til at være helt anonym.

I kølvandet på udbredelsen af den populære billede- og videochattjeneste Snapchat har der da også vist sig flere historier og klager over, at data, der skulle forsvinde automatisk, ikke gjorde det helt alligevel.

I maj berettede eksempelvis LA Times om et amerikansk firma, der kunne gendanne billederne – og i øvrigt på få dage var lykkedes med at genskabe de ellers »slettede« data på en Android-mobil.

Der har også været eksempler på hjemmesider, der er blevet til for at samle lækkede billeder fra tjenesten. Virksomheden har efterfølgende blødt lidt op med hensyn til at love, at alle data altid slettes helt. Snapchat skriver blandt andet i sin privatlivspolitik, at der »som for enhver anden digital information kan være måder at få adgang til »snaps«, mens de er under midlertidig opbevaring på modtagerens enhed, eller med særlig teknisk indsigt selv efter de er slettet«.