Nu skal du sige Jolla til din mobil

Den lille finske softwareproducent, Jolla Mobile, melder nu klar med et frontalangreb på især Android. Jolla-mobilen bygger på Nokias skrottede fremtids-software.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske bliver den et hit - og måske bliver den bare et skvulp i det uendelig hav af forskellige forsøg på at udfordre de eksisterende spillere i den intense smartphone-krig. Men finske Jolla Mobile, der henover pinsen lancerede sin debut-mobil, har vinden i ryggen fra starten.

Selskabets Sailfish-software bygger nemlig videre på det særdeles modne MeeGo-system, som Nokia og Intel har ofret utallige millioner af kroner på at udvikle - og som skulle have været fremtidens smartphone-system for den finske mobilgigant.

Siden valgte Nokia dog i stedet at satse på Windows Phone - og MeeGo-projektet blev skrinlagt. Men i stedet for at finde andre græsgange, fandt MeeGo-udviklerne i stedet sammen i virksomheden Jolla Mobile, der har videreudviklet MeeGo og altså nu kalder det Sailfish.

Og nu får den første Sailfish-baserede mobil altså så debut, omend der indtil videre ikke er sluppet mange detaljer ud om telefonen.

Dog står det klart, at den kommer til at koste 399 Euro - svarende til 3000 danske kroner (ex. moms), at den leveres med en skærm på 4,5 tommer og 16 GB intern hukommelse, samt et kamera med en opløsning på otte megapixel.

Samtidig har mobilen et ganske særegent lagkage-agtigt design, hvor bagside og forside ser ud som om de er stablet. Bagsiden kan pilles af og erstattets af en anden - og så kan batteriet skiftes ud.

Selv om platformen er ganske ny, bliver apps ikke noget problem - for Sailfish kan nemlig benytte Android-apps. Dermed fødes platformen reelt med et forspring i forhold til både Windows Phone og Blackberrys nye systemer, der begge halter en del bagefter på app-siden.

Den første Sailfish-mobil leveres i slutningen af året, men det er uvist, om den kommer til vore breddegradder. Til gengæld tyder meget på, at mobilen bliver født ind i en malstrøm af Android-konkurrenter. Også Mozilla, der står bag Firefox OS-mobilsystemet, har annonceret en offensiv senere i år, med en stærk alliance af både teleselskaber og producenter i ryggen, og det ventes også, at Samsung vil lancere sit egenudviklede Tizen-system senere i år.

Sailfish OS er, som forgængeren MeeGo, baseret på Linux, hvilket også Googles Androidsystem er.

Jolla-chefen Marc Dillion udtaler til AFP, at han håber mobilen vil sælge omkring en million eksemplarer det første år til salg - men også, at andre mobilproducenter kan få lov at producere smartphones, med Sailfish-softwaren, der i øvrigt også virker på tavlecomputere.

Nokia selv nåede kun at lancere en enkelt MeeGo-baseret mobil, den uhyre anmelderroste N9.