Nu siger Microsoft farvel til Windows XP

I dag kommer den endegyldigt sidste opdatering til det 13 år gamle styresystem, som mange stadig bruger - hjemme og på arbejde. Dermed vokser sikkerhedsrisikoen dag for dag ved at fortsætte med at bruge det.

Der tælles ned på Microsofts netsted, og når 8. april er omme, er det slut med opdateringer til Windows XP, som kom i 2001. Fold sammen
Læs mere

Fra og med nu må alle, der fortsat bruger Microsofts Windows XP som styresystem på deres computer, leve med en voksende risiko for computervirus og hackeraktivitet.

I dag, 8. april, ophører Microsoft nemlig med at lukke de sikkerhedshuller, som bliver fundet i det 13 år gamle styresystem, selv om det stadig af branchekyndige anslåes at køre på mellem 20 og 30 procent af alle Windows-computere i verden, heriblandt et utal af hævekortautomater. Dermed kommer der hverken sikkerhedsopdateringer eller fejlrettelser længere.

Virker som hidtil

Selve Windows XP vil fortsætte med at fungere, så længe ens computer holder ud, men jo længere tid der går, jo større er risikoen for, at hackere og andre ondsindede mennesker finder en ny metode til at trænge ind på computere med Windows XP, når ingen længere lukker de sikkerhedshuller, som konstateres.

Nogle XP-brugere, heriblandt den britiske regering, har betalt for udvidet support hos Microsoft, som vil stå bi og rette fejl, indtil Windows XP er blevet skiftet ud på alle berørte computere. Den britiske regering betaler 5,5 millioner pund for denne ydelse, mens den hollandske regering ifølge BBC har indgået en aftale til »mange millioner euro« på de 40.000 PCer, som stadig bruger Windows XP i det offentlige.

Den sidste sikkerhedsopdatering fra Microsoft kommer netop 8. april og vil rette en rætte kritiske fejl, men derefter er det slut.

Antivirus opdateres stadig

Mange IT-sikkerhedsfirmaer, som producerer antivirusprogrammer og firewallprogrammer, har dog lovet at fortsætte med at opdatere til Windows XP i mindst et års tid endnu.

Microsoft begyndte at sælge Windows XP i 2001, og det regnes stadig i dag for et af de mest solide og stabile styresystemer, hvilket er årsagen til, at så mange stadig bruger det. I december 2013 blev 5,1 procent af alle viste danske netsider stadig set på computere med Windows XP, viser tal fra Danske Medier. Det var flere end computere med den helt nye Windows 8, som kun mønstrede 4,7 procent, mens Windows 7 stadig med 37 procent er det fremherskende styresystem på danske PCer.

Microsoft ser gerne, at folk skifter til Windows 8, som i mellemtiden er blevet opdateret til Windows 8.1 og snart kommer med endnu en stor opdatering, hvor blandt andet Start-knappens gamle og velkendte funktioner vender tilbage, i forsøget på at komme den megen kritik i møde.

Måske skal der ny computer til

Men selv om Windows 8/8.1 er langt mindre krævende af computeren end forgængerne, vil der stadig være en del Windows XP-computere, som ikke kan opgraderes til Windows 8. Så skal man i stedet ud at købe en helt ny computer (som kun fåes med Windows 8), hvis man ikke tør fortsætte med Windows XP. En anden mulighed er at skifte styresystem til f.eks. den gratis Linux-version Ubuntu, der minder en hel del om Windows, men som ikke kan køre deciderede Windows-programmer. Mange programmer findes dog i versioner til både Windows og Linux og vil derfor også findes her.

Microsoft har lavet en Opgraderingsassistent til Windows, som man kan hente (http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=321548) og køre for at finde ud af, om ens computer vil kunne klare en opgradering til Windows 8.