Nu ruller den digitale bølge for alvor

Mandag trykker det offentlige Danmark på knappen og begynder målbevidst at bruge ny smart teknologi overalt. Det handler ikke om software og IT – det handler om velfærd, som teknologien kan bringe i vejret, samtidig med at regningen bliver mindre, fastslår de to af regeringens tungeste ministre.

Med digitaliseringen af det offentlige Danmark bliver ny teknologi brugt på nye måder – også de mere overraskende, som finansminister Bjarne Corydon og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (både til højre og venstre) viser det. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har allerede smartphones og smarte TV-apparater. Nu får vi også smart sundhedspleje og smart skolegang, når ny teknologi mere målrettet tages i brug og frigiver hænder og penge, der kan bruges bedre andre steder.

Mandag fremlægger regeringen, kommunerne og regionerne deres fælles plan for, hvordan Danmark konkret rykker fremad digitalt og udnytter de teknologiske muligheder bedst muligt for på én og samme gang at kunne spare penge og få en bedre service. Her skal vi blandt andet sige goddag til spiserobotter, vasketoiletter, videomøder med lægen, skolebøger på skærmen og smartphonetelefonen som fjernbetjening.

»Dette er en egentlig koordinering med fælles mål, som vi har tænkt os at følge op på. Og det er netop tricket: Det er lykkedes at bringe tre offentlige niveauer sammen, og det øger sandsynligheden for, at alle vil opleve det offentlige som en helhed, der hænger sammen, ligesom leverandører til det offentlige vil opleve, at de offentlige systemer taler sammen. Dette handler ikke om en gung ho (overentusiastisk, red.) teknologibegejstring. Teknologien skal bruges med grundlæggende respekt for medarbejdernes faglighed og engagement. Men paratheden til at prøve teknologier af og tage dem til sig er sjældent høj i Danmark,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som er øverst ansvarlige for digitaliseringen og IT-moderniseringen i Danmark, med henvisning til utallige internationale undersøgelser.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser da også, at 77 procent af danskerne gerne vil bruge velfærdsteknologier til at kunne klare sig selv mere i hverdagen. 17 procent siger »måske«, mens kun seks procent afviser tanken. Blandt de 75-89-årige tror 58 procent faktisk, at teknologierne kan betyde bedre eller uændret offentlig service.

»Den største kapital, vi har, er den grundlæggende opbakning. Rigtigt mange afventer med spænding at komme i gang. Det betyder nemlig, at vi både kan få en bedre service og en økonomisk gevinst, der kan omprioriteres til formål, der ikke kan løftes digitalt. Og så har det et erhvervspolitisk perspektiv. Det vil faktisk skabe jobs, at man udbreder digitaliseringen,« siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Pres fra leverandører

Der er også massiv interesse og stort pres blandt leverandører af internet- og mobilforbindelser samt teknologiske løsninger for at komme i gang.

En særlig styregruppe på tværs af de to ministerier skal følge, hvad der sker, og sætte konkrete mål op undervejs i tæt samarbejde mellem stat, regioner og kommuner – og med vågne øje fra de øverst ansvarlige politikere.

»Det er ingen tilfældighed, at det ligger i vores to ministeriers regi. Vi tager ansvar for, at der sker noget i praksis, og at alle forpligter sig til det samme. Med sikkerhed vil der være debat om, hvorvidt det går hurtigt nok og er konkret nok, men alt er skruet sammen for at sikre, at det bliver til noget. Jeg vil dog være forsigtig med at sætte to streger under et beløb, der kan spares. Dette handler om at få tingene gjort i praksis,« siger Bjarne Corydon.

Margrethe Vestager, som hellere vil have en konkret, langsigtet målsætning end »en kæk strategi« for de næste par år, understreger, at udviklingen af f.eks. digitale skolebøger, skal ske på markedsvilkår.

»Selv om vi er et lille sprogområde, skal efterspørgslen drive værket. Det er et sundt princip, at faglighed er drivende,« siger hun.

Digitaliseringen rammer alle danskere

Digitaliseringsbølgen rammer alle danskere, fordi den er så bred. Fra 1. november skal alle virksomheder kommunikere digitalt med det offentlige, fra 1. december bliver en ny stribe af ansøgningspapirer og indberetninger på papir afskaffet og kan udelukkende foretages digitalt, og fra 2015 skal 80 procent af al kommunikation mellem danskerne og det offentlige ske digitalt. Fra marts 2014 kommer NemID i ny udgave, så den kan bruges på telefoner og tavle-PCer og gøre det endnu lettere at tilgå offentlig selvbetjening.

De to toppolitikere er ikke et øjeblik i tvivl om, at digitaliseringen – uanset om det er skolebøger, selvbetjening eller løftesystemer til hjemmeplejen – bliver en succes, bl.a. fordi vi i alle aldersgrupper faktisk er gode til at hjælpe hinanden godt i gang med de nye, teknologiske muligheder.

»Hvis man har et ærinde, så kommer man derhen. Det øjeblik, det går op for én, at der er noget at komme efter, så bruger man det,« konstaterer Margrethe Vestager.