Nu printer man også cykler

En cykelglad tysk designer er begyndt at designe cykler, der i et snuptag kan tilpasses brugerens højde og vægt. En 3D-printer står for at udskrive cyklens vitale dele.

Her er den, VRZ.2 - en cykle, hvor alle de messing-lignende dele er printet i titanium på en industriel 3D-printer Fold sammen
Læs mere

Tryk 'print' og vimbus vambus: Ud kommer en sprintny, lækker racercykel, tilpasset netop din krop.

Lyder det som en fjern fremtidsvision i dine øren, så vil du blive overrasket over at høre, at en tysk industriel designer i snart et år har arbejdet på anden generation af en fjerlet banecyklel, der delvist er printet ud i titanium på en industriel 3D-printer.

Endnu er der dog blot tale om enkelte vitale dele - men derudover er den god nok: Den 4,9 kg tunge racer, består af et stel i stål, hvor samlingerne er printet ud og derefter bearbejdet, så de fremstår ganske iøjnefaldende. Den dyrere storebror kommer med samlinger, der er lavet af titanium og en kæde af kulfiber, mens den billige første generation af cyklen leveres med alu-samlinger.

Stellet er derefter limet sammen inde i samlingerne - og teknikken skal i følge designeren Ralf Holleis gøre det utrolig nemt at tilpasse cyklerne til brugerens særlige mål, fordi alt kan sættes sammen på en computer inden cyklen produceres.

Ikke i Bilka

Der er dog indtil videre kun tale om en meget lille produktion - og altså ikke et produkt, man kan se frem til at købe i sin lokale Bilka. Dog er VRZ-cyklerne et bevis på, at 3D-printteknologien efterhånden er ved at nå ind i en ny fase, hvor materialer, præcision og teknikker begynder at gøre teknologien interessant til andet og mere end bare udskrift af produkt-prototyper, modeller af nye huse og andet i samme stil.

Forleden gik det således hele medieverdenen rundt, da en amerikaner havde formået at printe en fuldt funktionel pistol ud i plastic. Tegningerne til pistolen lå i en periode frit på nettet, og alle, der havde lyst, kunne hente dem og selv printe en pistol. Og hvad værre var, kan pistolens plastmateriale ikke opfanges af lufthavnens metaldetektorer, hvorfor det i princippet er let at smule den med ombord i et fly.

Tegningerne blev hurtigt fjernet fra nettet - og omfattede i øvrigt ikke krudt og kugler, der fortsat skulle købes i en butik eller skaffes på anden vis.

I fremtiden ventes 3D-print dog at være både ganske almindeligt og meget avanceret. Printerne vil med tiden sågar kunne printe menneskeligt væv, fx organer, blodårer og muskler ud. Endnu er 3D-print dog pebret og primært anvendeligt industrielt.

Finske Nokia har dog lagt tegninger ud på nettet, så man selv kan printe et nyt bagcover til sin Lumia 820. B.dk fik demonstreret teknikken på mobilmessen i Barcelona i februar, hvor Nokia printede coverere ud på sin stand. De blev dog både meget tykke og meget hårde i forhold til det, telefonen leveres med.