Nu, nu, nu kommer Facebook-mobilen

Eller også gør den ikke...men i morgen aften har Facebook inviteret til et pressemøde, og det har igen fået rygterne om Facebook-mobilen til at blusse op. Facebook har selv afvist rygterne

Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, nej, nej og atter nej. Vi arbejder ikke på en Facebook-smartphone, det ville bare ikke give mening.

Sådan har Facebook-CEO og stifter, Mark Zuckerberg flere gange sagt, men nu tyder noget på, at det måske ikke er helt rigtigt. I hvert fald har Facebook inviteret til lancerings-begivenhed i morgen aften, dansk tid, hvor selskabet, ifølge invitationen, vil demonstrere noget, som selskabet har bygget.

Der har i et par året været vedholdende rygter om at Facebook ville kaste sig enten helt eller delvist ind i mobilkrigen for at fastholde en omsætning på brugerne, selv om de flytter fra den annoncevenlige webside og i stedet bare bruger det sociale netværk via en app på deres smartphones. Dette fænomen har Facebook haft vanskeligt ved at omsætte til penge, fordi det er langt sværere at fodre de mobile brugere med annoncer.

Undervejs har der været adskillige rygter om, at Facebook har bygget et mobilsystem og tilhørende mobil helt fra bunden - og senest også, at selskabet har indgået et samarbejde med den let pressede Taiwan-producent, HTC, der - i følge rygterne - skal producere den første Facebookmobil, der - måske - bliver baseret på Android.

Tvivl om relevans

Det er dog helt og aldeles usikkert om rygterne holder, for i modsætning til Google, Microsoft og Apple, har Facebook væsentligt færre digitale varer på hylderne, og en eventuel smartphone vil derfor være centreret omkring selve netværket. Det åbne spørgsmål er, hvad en Facebook-mobil kan tilbyde, der giver køberne en mérværdi i forhold til en mere alsidig iPhone eller Android-mobil.

I denne tid arbejder Facebook hårdt på at få udbredt Facebook Messenger - en app, der forkuserer på besked-delen af det sociale netværk, og det er tænkeligt, at morgendagens arrangement vil fokusere på denne app eller tilsvarende mobile nyudviklinger.

2013 bliver et heftigt år på det mobile marked, hvor både Firefox OS, det finske Sailfish, Blackberry 10, Samsung og Intels Tizen og senest også Ubuntu til mobiler, kommer til at udfordre de etablerede selskaber.