Nu kommer Nokia N9 med MeeGo

Nokia N9 vil slå iPhone og Android af pinden.

Endelig er den her: N9 med styresystemet meego. Nokia lancerer ny topmodel, der skal slå iPhone og Android af pinden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modellen hedder Nokia N9 og kendetegnes ved et nyt design og en ny brugergrænseflade. Samtidig forsøger Nokia at indføre begrebet »swipe«. Et swipe med fingeren over skærmen kommer til at have samme funktion, som man tidligere havde med »hjem«-tasten.

Det mest iøjenfaldende med N9 er designet. Fronten er helt uden taster, og hvis man ser telefonen forfra, er den helt rektangulær. Siderne er imidlertid runde og overfladen svagt buet.

Ud med Symbian

Men endnu mere spændende end designet er indholdet faktisk. Telefonen er nemlig den allerførste model med det nye operativsystem MeeGo. Meego er et operativsystem, som Nokia udvikler i samarbejde med blandt andre Intel, og operativsystemet vil sandsynligvis være at finde på så forskellige produkter som tavlecomputere, TV-modtagere og bilunderholdningssystemer.

Nokia N9 har en processor på 1 GHz. Du kan vælge mellem 16 GB eller 64 GB memory, men om begge alternativer bliver tilgængelige i butikkerne står stadig uvist hen. Skærmen er af typen AMOLED. Den er 3,9 tommer stor - med andre ord lidt mindre end de største Android-mobiler, men alligevel en del større end på iPhone. Opløsningen er på 480 x 854 pixels, og på toppen ligger et polariseret Gorilla-glas, der skal modvirke reflekser. N9 har også indbygget NFC-chip til nem udveksling af data over korte afstande. Foreløbig er det ikke særlig meget, du kan bruge NFC til, men Nokia lancerer et højtalersystem som hurtigt og let kan kobles op med mobilen ved hjælp af NFC-teknologien.

Underholdningsmaskine

Som det fremgik af pressemeddelelsen, står det klart, at der her er tale om en underholdende mobiltelefon. Den har tre startskærme, 8 megapixels kamera med optik fra Carl Zeiss, navigation og en ny lydteknologi. Kameraet har ekstra stor lysåbning, der skulle give bedre fotos i svagt lys. Du kan også filme i HD-opløsningen 720p og overføre fremvisningen af video til storskærm via HDMI-kabel eller trådløst via DLNA.

Nokia N9 er først ude med Dolby Digital Plus-decoding og Dolby Headphone-teknologi, hvilket ifølge Nokia giver surround-oplevelse med ethvert headset.

Pris og tilgængelighed

Vi har endnu ikke fået nys om prisen, men på et marked med stærk konkurrence er der grund til at tro, at N9 vil være relativt aggresivt prissat. Nokia skriver i en pressemeddelelse, at de vil komme tilbage med mere information om prisen, når salgsstarten nærmer sig. Der er endnu heller ikke opgivet nogen salgsdato ud over, at N9 i hvert fald kommer i salg senere i år.

Se video

Her kan du se Nokias egen præsentationsvideo:

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Amobil.no
Oversat af Stina Resting