Nu kommer elektronisk papir med video

Til næste år kommer en ny version af det elektroniske blæk fra E-Ink, som også skal være i stand til at vise video.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste mobile læseapparater til e-bøger bruger skærmteknologi fra firmaet E-Ink. Dermed er det dette firma, der sætter tempoet i udviklingen af e-læsere. Hver gang E-Ink kan lancere en ny version af sin skærmteknologi, kommer der samtidig en ny generation af læseapparater. Den seneste version af E-Inks elektroniske blæk er Pearl, som blandt andet bruges i Amazon Kindle og Sony Reader.

Pearl kom sidste efterår og der ventes nu med spænding på, hvornår E-Ink kan præsentere en ny version. I et interview med Cnet fortæller E-Inks salgs- og marketingchef Sri Peruvemba, at der ikke kommer en afløser for Pearl i 2011.

»Vi arbejder generelt med en toårig cyklus på vores elektroniske blæk-teknologi. Det tager tid at udvikle og teste en ny generation,« siger han.

Læs også: Nu skal e-bogen ud i boghandlen

Først til næste år kommer altså en ny version af E-Ink teknologien – og Sri Peruvemba indikerer at der måske kun bliver tale om små forbedringer. I øjeblikket arbejder man på at gøre skærmopdateringen hurtigere, så det også er muligt at vise video. Den nuværende version er for langsom til video.

Elektronisk papir har mange fordele i forhold til et almindeligt display. Det kan også bruges i direkte sollys og de små enheder kan køre uden opladning i ugevis. Den største ulempe har været, at teknologien ikke kan vise farver.

Men E-Ink udvikler også en ny version med farver og kan allerede fremvise en fungerende prototype – kinesiske Hanvon Technology kommer angiveligt snart med den første e-læser med farveskærm fra E-Ink.

Teknologien er dog ikke helt moden. For at skabe farverne bruger E-Ink sin normale s/h-skærmteknologi og placerer så et farvefilter ovenpå displayet. Dermed er batterilevetiden den samme som i s/h-modellerne, men farvefilteret reducerer displayets lysstyrke.

Læs også: Netlydbøger tømmer bibliotekers pengekasse

Farverne er noget mere afdæmpede end på en LCD-skærm – det ligner angiveligt et gammelt falmet fotografi – og det løser ikke problemet med, at man ikke kan vise video. Det kommer altså først i den næste version, der skal afløse Pearl til næste år.

Der spekuleres på, at Amazon kan være på vej med en LCD-baseret Kindle med berøringsfølsom farveskærm, som muligvis skal køre med Android. Amazon har dog ikke bekræftet dette.

Franske Bookeen har faktisk demonstreret, at det er muligt at få den aktuelle E-Ink teknologi til at afspille nogenlunde flydende video med et par særlige tricks. Det kan ses i denne video.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's danske samarbejdspartner, ComON.dk.