Nu kommer der skat på Internet

Det skal koste 3,63 kroner pr. brugt gigabyte data, lyder et lovforslag fra den ungarske regering, som får massiv kritik også fra EU.

Den ungarske regering vil fra 2015 lægge skat på at bruge internetforbindelsen. Forslaget skal godkendes i det ungarske parlament (billedet) i Budapest. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Som det første sted i verden vil Ungarn fra 2015 indføre skat på at bruge Internet.

Økonomiminister Mihály Varga har brug for flere penge i statskassen og agter derfor at tage 150 forint - eller 3,63 kroner - for hver gigabyte data, der bruges. Skatten, der skal betales af internetudbyderne, har skabt opstand i Ungarn og kommer, efter at regeringen i 2011 lagde skat på telefonopkald og SMS-tekstbeskeder.

Ungarns største teleselskab, Magyar Telekom, har meldt ud, at skatten vil komme til at koste tele- og internetbranchen 100 milliarder forint (2,4 milliarder kroner), og advarer om, at hele bredbåndsudviklingen vil blive »paralyseret«, fordi der bliver færre penge til nye investeringer.

Kritik fra EU

Også EUs afgående digitale kommissær, hollænderen Neelie Kroes, mener, at den nye skat vil skade Ungarns økonomi.

»Ensidige internetskatter er ikke en kløgtig ide. Den vil øge internetpriserne for forbrugerne,« siger hun til den britiske finansavis Financial Times og fremhæver, at Ungarn i forvejen ligger under EU-gennemsnittet, hvad angår internetbrug, bredbåndsadgang og digital regulering.

En regeringstalsmand siger, at kritikerne blot skaber »hysteri«, og at det ungarske parlament vil sætte en øvre grænse for regningens størrelse. Økonomiministeriet anslår, at skatten vil bidrage med 20 milliarder forint eller næsten 484 millioner kroner i 2015, men ifølge nyhedsbureauet Reuters vil internetforbruget for 2013 i Ungarn efter konsulentfirmaet eNets udregninger betyde, at der skrabes 175 milliarder forint ind til statskassen, og netforbruget er vokset siden sidste år, så tallet vil blive højere, måske helt op til 200 milliarder forint, lyder vurderingen.

Reklameskat indklaget for EU-Kommissionen

Den ungarske regering under præsident Viktor Orbán og hans stadig mere dominerende parti Fidesz har gentagne gange bragt landet på kollisionskurs med EU.  I august blev medierne pålagt en reklameafgift, hvilket fik TV-stationen RTL Klub til at klage til EU-Kommissionen. RTL Klub siger, at skatten er et forsøg på at diskriminere TV-stationen. Neelie Kroes har kaldt skatten »et angreb på det ungarske demokrati« og et forsøg på »at dysse en dynamisk debat ned«.

En Facebook-gruppe mod internetskatten samlede på få timer over 100.000 medlemmer.

Fidesz-partiet vandt ifølge Financial Times flertallet i alle pånær en enkelt af de ti største byer ved lokalvalgene tidligere i oktober.