Nu kan du prøve det nye Photoshop

Photoshop CS6 nærmer sig sin udgivelse, og nu kan du teste betaversionen - helt gratis.

Det er ikke længe siden Adobe lancerede Lightroom 4, og nu er de tilmed næsten noget i mål med en ny version af Photoshop. Denne gang er det CS6 som er versionsnummeret, og en del har allerede været kendt om den nye udgivelse. Men som noget nyt kan du selv være med til at teste betaudgaven, som altså kan downloades gratis via Adobes hjemmeside.

Hvad er nyt?

Photoshop CS6 er præget af en lang række nyheder - både i form af helt nye funktioner samt funktioner og muligheder, der er blevet drastisk forbedret siden den seneste version, som kom i 2010. Vi tager her en hurtig gennemgang af de vigtigste forbedringer.

Ny brugergrænseflade

Adobe har ikke blot gennemgået samtlige ikoner og andre småting i grænsefladen fra bunden af og sørget for, at der nu findes et sammenhængende design, de har også givet brugeren mulighed for selv at vælge farvetonen på baggrunden samt omgivelserne.

Standardopsætningen er nu betydeligt mørkere end tidligere (som Lightroom har været fra starten af), men man kan selv vælge både lysere og mørkere toner. Skal man vurdere eksponeringen og farvesammensætningen på et billede er det vigtigt, at omgivelserne og baggrunden er neutral. Er de for mørke eller for lyse vil det påvirke, hvordan øjet opfatter billedet, hvilket dermed kan føre til fejljusteringer.

Beskæring

Beskæringsværktøjet i CS6 har fået en finpudsning og er nu ikke-destruktivt akkurat som i de fleste andre programmer for behandling af RAW-filer. Derudover har værktøjet fået flere muligheder for kontrol. Det gyldne snit, tredeling eller dine egne valg er bare nogle af mulighederne, som er eller kan prædefineres.

Det er også blevet nemmere og hurtigere at rette op på et skævt billede, og beskæringsværktøjet har også fået en funktion til at beskære efter forskellige perspektiver, så et billede lettere kan rettes op og dermed se ud som om, at det er taget forfra. Nyt er det også, at der nu popper et lille vindue op, som kontinuerligt viser størrelsen på udsnittet.

Behandling af RAW-filer

Photoshop CS6 får Adobe Camera RAW 7 indbygget, og også dette har fået sig en større overhaling. Det store trækplaster her, foruden forbedret billedkvalitet og konvertering af RAW-filer, er, at man nu kan bruge penslen og børsten til forskellige tilpasninger af RAW-filerne i separate områder. Ikke-destruktivt, naturligvis. En fleksibilitet, som er helt fantastisk og som burde have været på plads for flere år siden!

Skygger og fremhævninger

Nøjagtig som Adobe Camera RAW har fået et større udvalg fra skygge til fremhævning, har selve Photoshop også fået det. Man kan nu justere begge dele til langt højere værdier end tidligere og med bedre resultater.

Content Aware

I mangel på en god oversættelse af denne funktion, bruger vi det engelske udtryk. Kort fortalt er det en funktion, der kan fjerne elementer i et billede eller strække billedet ved at genbruge andre elementer i det på en måde, som tager billedets øvrige indhold med i betragtning. Grænsefladen for denne funktion var i forrige version meget upraktisk og samtidig ikke særligt moden. Dette har Adobe forbedret gevaldigt, hvor funktionen nu er delt i to.

Først og fremmest findes der et »Content-Aware«-værktøj, der nu fungerer mere eller mindre som »Healing Brush«- eller kloningsfunktionen i og med, at man først markerer det, man vil fjerne, for derefter at vælge det sted hvorfra man ønsker, at Photoshop skal hente »fyldemassen.« Og så gør programmet netop det. Meget enklere end førhen. Anden del er »Content-Aware move,« som er er en lignende funktion, men hvor man i stedet for at fjerne et element, flytter det til et andet sted på billedet.

(Se videoen herunder for en illustrativ forklaring:)

Lag

Arbejdet med lag er også blevet mere enkelt i Photoshop CS6, for nu kan du vælge at vise eller skjule forskellige lag efter type. Tekstlag, justeringslag og så videre kan mere eller mindre automatisk filtreres.

Korrigere vidvinkel-effekter

Adobe har en database over, hvordan forskellige brændvidder og objektiver opfører sig, og Photoshop kan bruge denne til at korrigere forvrængning og lignende som følge af en kraftig vidvinkel. Nu kan du imidlertid selv hjælpe denne funktion til at give dig et endnu bedre resultat ved at angive hvilke linjer, der er rigtigt gengivet i originalbilledet. Jo mere du angiver, desto bedre vil slutresultatet blive.

Automatisk justering af billeder

På basis af hvordan hundrevis af mennesker manuelt har justeret forskellige billeder, kan Photoshop nu også automatisk justere niveauer, kurver og lysstyrke/kontrast i dine billeder. Puristerne vil ryste på hovedet over dette, men hvis man skal skynde sig, kan dette være en fantastisk funktion at tage med sig.

Gem automatisk

Har du nogensinde oplevet, at strømmen gik, efter du havde redigeret et billede i tre timer uden at gemme og netop, som du var ved at være færdig? Jo, det kender vi fleste nok til, men nu kan Photoshop endelig gemme ens arbejde undervejs, helt automatisk. Du kan vælge mellem et interval på 5, 10, 15, 30 og 60 minutter.

Ydeevne

Ydeevnen skulle være væsentligt forbedret takket være nyudviklede Adobe Mercury Graphics Engine, som er grundpillen i det hele. Programmet vil naturligvis fortsat kræve sit af din maskine, men Mercury skal nu efter sigende gøre responstiden langt kortere på diverse effekter.

Læs også: Photoshop: Nu med videoredigering

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.