Nu kan du købe billetter til månen

Den første tur går i 2015, men der er et par ulemper.

Den hundedyre tur, der kræver seks måneders astronaut-træning, vil tage dig i kredsløb om månen. Foto: Excalibur Almaz Fold sammen
Læs mere
Foto: GLYN KIRK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du altid drømt om at blive astronaut og udforske rummet? Nu er det rent faktisk muligt, hvis du vel at mærke har råd.

Det Isle of Man-baserede selskab Excalibur Almaz annoncerer nemlig, at de er klar til at sælge billetter til månen. Rumskibet skal ikke lande på overfladen, men vil gå i kredsløb om »fru Luna«. Første afgang er planlagt allerede i 2015, skriver Huffington Post.

Men der er dog et par ulemper, som du bør tage i betragtning, inden du hiver kreditkortet frem.

Ulempe 1: Prisen

Det er naturligvis ikke billigt at udforske kosmos. Prisen per snude lyder ifølge Financial Times på omkring 155 millioner dollar (915 millioner danske kroner). For de penge kan du købe mere end 2,5 millioner frysepizzaer, så her bør du tænke dig nøje om, før du beslutter, hvad der betyder mest for dig i livet. Derudover skal hver deltager gennemføre seks måneders astronaut-træning.

Ulempe 2: Rumfartøjet


Stoler du på denne ombyggede rumkapsel fra det gamle Sovjet? Foto: Excalibur Almaz

At selskabet planlægger at bruge kasserede rumskibe fra det gamle Sovjet, lyder ikke ligefrem betryggende. Heldigvis har de erstattet 70'er teknologien med moderne teknologi.

Fire genanvendelige rumkapsler, hver med plads til tre personer, skal sættes på toppen af Soyuz-FG-raketter. Når de kommer i kredsløb om Jorden skal kapslerne kobles til to sammenkoblede Salyut-rumstationer, der har en samlet kapacitet på 95 kubikmeter. Rumstationerne vil blive udstyret med deres egen fremdriftssystemer, og de skal fragte turisterne til månen.

»Det bliver som en rumstation med evnen til at flytte sig,« siger selskabets 65-årige grundlægger, amerikaneren Art Dula.

Fordelene


Dette er rumskibet, der skal flyve passagererne til månen. Foto: Excalibur Almaz

Hvis du har det fint med ulempe 1 og 2, så kan du godt begynde at glæde dig. Du vil med egne øjne få noget at se, som kun Apollo-astronauterne har set før, nemlig månens bagside. Du kommer også til at opleve en »jordopgang«, når vores planet titter frem bag månens horisont. Hvis du kommer hjem i live, så vil du uden tvivl også få et bedre tag på det modsatte køn med din nye astronaut-titel.

For de rige

Excalibur Almaz forventer, at kunderne vil være eventyrlystne rigmænd og måske enkelte enehersker (måske det er noget for Kim Jong-un?). Derudover håber selskabet på at skaffe ekstra indtægter ved at drive forskning. Ifølge Wall Street Journal har Dula planer om at nå en asteroide, som kan høstes for værdifulde ressourcer.

Synes du 915 millioner er lige i overkanten, så findes der heldigvis et mere prisvenligt alternativ. Virgin Galactic, med Sir Richard Branson i spidsen, tilbyder fra næste år rumrejser til blot 1,2 millioner kroner. SpaceShipTwo tager dig godt nok kun 110 kilometer over jorden, men det er nok til, at du kan prale af at have været i rummet.

Læs også: Hemmeligt rumskib slår rekord

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.