Nu kan du få Ubuntu på din Android

Smag på Linux på smarttelefonen.

Canonical lancerer nu sin populære Linux-distro Ubuntu til Android – Googles mobile operativsystem som er at finde på smartphones fra blandt andet Samsung, LG og HTC.

Denne udgave af Ubuntu gør mere end bare at emulere det Linux-baserede operativsystem på mobilen, for ifølge udviklerne skal selve Ubuntu-arkitekturen være blevet syet sammen med Android 2.3 (Gingerbread) på kerneniveau. Systemet er udviklet på telefonen Motorola Atrix 2.

Udbygger Android

Ubuntu til Android er ikke et nyt operativsystem for mobiltelefoner. Det fungerer på dockede Android-enheder og giver brugerne adgang til skrivebordsudgaven af Ubuntu. Canonical forsøger ikke at tage kampen op mod Apple, Microsoft og Google på dette felt, men har i stedet bygget en udgave som drager nytte af Android-systemet.

Dette indebærer at Canonical bygger på fundamentet til verdens hurtigste mobile platform, og udbygger Android fremfor at forsøge at erstatte det. Den nye udgivelse er bedst forstået som en sammensmelting af dine mobile enheder og stationære computere.

Gør hverdagen enklere

Mange brugere har en stationær PC, bærbar PC, tavlecomputer og smartphone. Hver af disse opfylder en specifik funktion, men gør samtidig at du har ekstra meget at forholde dig til, hvilket koster både tid og kræfter.

Det langsigtede mål til Canonical er at reducere antallet af enheder som du omgiver dig med til daglig, sådan at du kun behøver at bruge én enhed som tilbyder den samme funktionalitet som alle de andre til sammen.

Hvordan virker det?

En Android-telefon med Ubuntu installeret vil opføre sig som før. Du vil først og fremmest have adgang til alle applikationerne, Android Market og dine kontakter, og du vil også kunne ringe og sende sms'er uden problemer.

Når du derimod kommer på arbejde, kan telefonen indtage skrivebordsfunktion. Du placerer den HDMI-kompatible telefon i dockingstationen, og dermed får du fuld adgang til Ubuntus brugerflade Unity, på PC-skærmen.

Overtager PC-rollen

En fordel ved dette systemet er at du ikke mister de almindelige telefonfunktioner mens du bruger smartphonen som en skrivebords-PC. Du har som nævnt adgang til at sende og modtage telefonsamtaler og meddelelser, samtidig med at redigere og vise billeder og video som du har taget med kameraet i den mobile enhed.

Smartphonen har med andre ord overtaget rollen som PC, og er ikke bare en skal som kan interagere med webapplikationer. Systemet skal fungere hurtigt og smertefrit, men alt er ikke bare fryd og gammen.

Ulemperne

Canonical har ingen planer om at producere nogen kombination mellem smartphone og dockingstation som er lavet specifikt til Ubuntu. Systemet vil kun være tilgængeligt på produkter som kommer direkte fra fabrikken, og vil ikke kunne installeres uden videre på allerede eksisterende telefoner.

Ubuntu til Android er samtidig begrænset til smartphones med HDMI-udgang, og hardwarekravene for at køre systemet ser ud til at være rettet mod det højere segment.

Du behøver en dual- eller quadcore ARM-processor med mindst 512 MB ram for at kunne køre Ubuntu, men x86 er også blevet nævnt som en mulighed. Ubuntu til Android ser først og fremmest ud til at være udviklet til fremtidige telefoner med nok kræfter til at køre alt uden problemer.

Ønsker kontrol

En anden ulempe er at Canonical ikke vil lancere systemet til den almindelige bruger. Fokus er på producenter og leverandører, og dermed er uafhængig videreudvikling noget selskabet ikke vil støtte.

Ubuntu er open source, men Canonical ønsker alligevel at kontrollere udgivelsen af denne specifikke Android-udgave.

Ubuntu til Android vil sandsynligvis blive vist frem på Mobile World Congress i Barcelona næste uge. Læs mere på Ubuntus officielle hjemmeside. Se også følgende video:

Læs også: Android giver Apple baghjul

Læs artiklen på hardware.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Alexander Almegaard