Nu er tre milliarder på internettet

På verdensplan har flere end tre milliarder nu adgang til internettet, viser tal fra Internet Live Stats.

Nu har antallet af folk med adgang til internettet passeret tre milliarder. Fold sammen
Læs mere

Internettet er for danskere - og store dele af verden en helt naturlig del af dagligdagen, der bare lige fiskes frem fra lommen og benyttes på mobiltelefonen, eller tilgås fra den bærbare eller måske TVet i stuen.

På et tilfældigt valgt sekund tirsdag formiddag omkring kl. 9.47 har internettrafikken passeret 24 GB. Der er afsendt 2.346.371 e-mails i samme sekund, mens 90.965 videoer blev set på Youtube, og 7.966 delte en statusopdatering i det sociale netværk Twitter.

På verdensplan er der da også nu tre milliarder med adgang til internettet. Det opgør statistikken på internetlivestats.com, der er en del af det amerikanske Real Time Statistics Projekt.

Tidligere i år vurderede Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) da også, at antallet af personer med adgang til internettet ville nå tre milliarder i år mod - mod omkring 2,7 milliarder ved årsskiftet.

Den amerikanske analysevirksomhed We are social er dykket ned i realtidsstatistikken, der bygger på tal indsamlet fra flere instanser som ITU, Verdensbanken og FN og altså ikke nødvendigvis på et direkte realtidstal. Her henvises til en stabil vækst i brugen af internettet, hvor udviklingen lige ny tegner til en stigning på fem procent på et år.

Ifølge We are social, der især fokuserer på udviklingen i brugen af sociale netværk på internettet, er det i dag 28 procent af verdens befolkning på 7,272 milliarder mennesker, der har en aktiv konto på et socialt netværk - svarende til cirka 28 procent. Det er 1,639 milliarder, der har en aktiv konto på et socialt netværk via mobilen - svarende til omkring 23 procent. Mens det altså er cirka 41 procent af verdens befolkning, der er aktive internetbrugere. Generelt er der ifølge analysevirksomheden en tendens til, at brugen flytter mod mobile enheder.

Internet Live Stats samler statistik over brugen af internettet generelt, men også fordelt på en lang række af forskellige tjenester.

Eksempelvis er der ifølge statistikken lige nu - lidt før klokken 10 - flere end 1,1 milliarder hjemmesider. Der er afsendt 85,5 milliarder e-mails. Der er foretaget 1,6 milliarder søgninger på Google. Brugere af internettelefonitjenesten Skype har foretaget flere end 55.4 millioner opkald. Der er blevet hacket flere end 18.380 hjemmesider, solgt flere end 1.591.509 smartphones.

I rapporten fra Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU), offentliggjort i maj, lød der en forventning om, at 44 procent af verdens befolkning ved udgangen af 2014 ville have adgang til internettet, og at tallet dermed ville have passeret tre milliarder - mod 2,7 milliarder ved indgangen til 2014.

Geografisk fordelt vil tæt på en tredjedel - eller 31 procent - af husholdningerne i udviklingslande være forbundet til internettet, mens det gælder for 78 procent i udviklede lande.

Der er altså fortsat store geografiske forskelle på, hvor forbundne verdens befolkning er til internettet. Mens tal fra 2013 viste, at 90 procent af de 1,1 milliarder husstande, som står uden netadgang, findes i udviklingslandene, sker der en stigning frem til udgangen af 2014.

Hvor sidste års analyse viste, at internetudbredelsen i Afrika var på 16 procent, vil den ved udgangen af 2014 ligge på 20 procent, lyder det i analysen fra ITU, der henviser til, at tallet i 2010 lå på ti procent.

Det vil ved udgangen af året være borgere fra udviklede lande, der udgør to tredje dele af verdens internetbrugere, og det vil fortsat være folk fra udviklingslande, der udgør 90 procent af de borgere, som ikke har internetadgang.

Det er fortsat Europa, der er den højeste internetudbredelse med 75 procent, mens USA er nummer to med en udbredelse, der ligger tæt på, at to ud af tre personer vil anvende internettet ved udgangen af 2014.

Ifølge ITU-rapporten vil antallet af mobile bredbåndsabonnenter nå 2,3 milliarder globalt ved udgangen af året, og heraf ventes det, at 55 procent vil være i de udviklede lande.

Det er også i Europa, at udbredelsen af mobilt bredbånd er højest med 64 procent, i USA er den på 59 procent, mens den i Afrika ligger på 19 procent.

Flere internet- og teknologiselskaber arbejder aktivt for at sikre, at en større andel af verdens befolkning får adgang til internettet.

Google har længe eksperimenteret med at sende balloner op over utilgængelige områder af verden og sikre internetforbindelse her - og annoncerede for nylig, atselskabet nu også vil levere internet med droner. Tidligere i år annoncerede Facebook-topchefen Mark Zuckerberg lignende planer, at selskabet har etableret et udviklingscenter »Connectivity Lab«, som netop eksperimenterer med at sende droner til de områder af verden, hvor der ikke er internetforbindelse i dag.

Flere teknologivirksomheder har sat fokus på at få udbredt adgangen til internettet, og i august stiftede Facebook organisationen Internet.org sammen med en række andre teknologiselskaber som blandt andre Samsung, Nokia, Qualcomm og Ericsson.

Her er formålet at sikre, at der bliver lettere adgang til internettet i udviklingslande og vækstøkonomier rundt om i verden, og målet er at nå ud til fem milliarder mennesker.