Nu er der igen lukket for betalinger til Wikileaks

I syv måneder har Visa og Mastercard blokeret for betalinger til Wikileaks. Islandsk partner fandt et smuthul, men det blev hurtigt lukket igen.

Wikileaks havde i fredags fundet et islandsk hul til Visa-donationer, men nu lukkes der for for hullet igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fredags kunne ComON fortælle, at Wikileaks nu efter syv måneder igen kunne modtage donationer via kreditkortbetalinger. Wikileaks hostingselskab og tekniske partner DataCell på Island bekræfter, at man har modtaget penge. Visa og Mastercard har ellers lukket for betalinger til Wikileaks.

Der har været spekuleret i, hvordan det er lykkedes for Wikileaks at bryde betalingsblokaden. Nu ser det ud til at sagen er opklaret – og hullet er lukket igen. Ifølge Reuters havde DataCell indgået en aftale med en islandsk bank, Valitor, som accepterede at modtage betalinger til DataCells kunder.

Men DataCell fortalte angiveligt ikke, at det også ville omfatte betalinger til Wikileaks. Det fandt Valitor først ud af fredag, hvor de første betalinger allerede var sendt igennem til Wikileaks. Herefter valgte Valitor at blokere for Visa- og Mastercard-betalinger til Wikileaks og opsige kontrakten med DataCell.

En kilde siger til Reuters, at mindre end 100 betalinger blev sendt igennem, inden Valitor blokerede for betalingerne igen.

Der har været meldinger om, at det var Visa Europe, som blokerede for betalingerne, men DataCell bekræfter overfor Reuters, at det var Valitor, som fik stoppet transaktionerne.

DataCell-stifter Olaf Sigurvinsson afviser overfor Reuters, at man har forsøgt at skjule overfor Valitor, at der var tale om betalinger til Wikileaks. Han fortæller, at DataCell nu har klaget til det islandske banktilsyn og forbereder en klage til EU.

Visa, MasterCard, PayPal, Amazon og en masse andre trak sig sidste år som partnere eller leverandører til Wikileaks på grund af offentliggørelsen af tusindvis af lækkede dokumenter fra det amerikanske militær. Wikileaks-stifter Assange har hele tiden påstået, at det var efter pres fra amerikanske efterretningstjenester.

Efterfølgende har hacker-gruppen Anonymous gennemført angreb mod Visa og Mastercard som »straf« for deres boykot af Wikileaks.

Læs artiklen på ComON.dk