Nu bliver e-bøger billigere

En række udgivere af e-bøger og Apple bøjer sig nu for EUs krav om fri konkurrence på e-bogmarkedet. Dermed er der udsigt til billigere e-bøger.

Det bliver sjovere at være e-bog-kunde andre steder end Apple, hvis et forlig glider igennem i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omfattende EU-undersøgelse af de aftaler, der er indgået af en bunke forlag og Apple om priserne på e-bøger, står nu til at blive sløjfet, hvis parterner bøjer sig for EUs krav om hårdere konkurrence på markedet for e-bøger.

Undersøgelsen var ellers EUs reaktion på, at priserne på e-bøger hos eksempelvis Apples iBooks-butik og Amazons e-bogbutik pludselig gik hen og blev mistænkeligt ens efter at Apple lancerede sin iPad.

Det har fået EU til at annoncere en såkaldt antitrust-sag mod Apple og de mange forlag, der mistænkes for at aftale priser på e-bøgerne.

Tilsvarende sag i USA

Apple og de mange forlag har fornylig indgået forlig i en identisk sag i USA, hvor de stod beskyldt for at aftale priser via en særlig model, hvor forlagene lod Apple bestemme, hvad priserne skulle være, hvorefter det nye prisniveau også slog igennem hos internetboghandleren Amazon.com.

Amazon markedsfører en serie e-boglæsere, der er i konkurrence med Apples iPad, men man kan også handle e-bøger hos Amazon fra Apples mobile enheder via en Amazon-app.

Det var Apples særlige krav om at snuppe 30 procent af omsætningen på varer, solgt via Apples digitale platforme, der fik forlagene til at give priserne et nøk opad hos Apples konkurrenter, så Amazon og andre ikke fik mulighed for at underbyde priserne hos Apples iBooks.

Ifølge den amerikanske sag, kostede e-bøger vanligvis omkring 10 dollars hos Amazon før Apples iPad fik magt. Nu koster de knap 13 dollars - til trods for, at salget i den mellemliggende periode er steget dramatisk, og priserne derfor i teorien burde være faldet.

Nu har de fire forlag og Apple tilbudt EU et forlig, hvor de mindst to år frem vil stoppe alle forsøg på at begrænse, kontrollere eller forhindre priserne på e-bøger i detailledet, hvilket vil sige Amazon.com og andre forhandlere af e-bøger, ligesom at boghandlerne frit kan bestemme, om de vil lave slagtilbud eller give rabatter på e-bøger.

Tilbuddet om forlig er under sagsbehandling i EU, der indstiller undersøgelsen af prisaftalerne, hvis reaktionerne fra branchen er positive.

Ingen danske forlag har været undersøgt af EU i sagen.