Nu begynder den store spilkrig igen

Sonys Playstation 4 får en uges forspring, før Microsofts Xbox One brager ind på scenen i den store julekamp - som dog ikke foregår i Danmark.

Kasserne med den nye Playstation 4 er klar til fredagens premiere, her i New York. Foto: Carlo Allegri, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den helt store spilkrig genoptages i dag, når Sonys nye Playstation 4-spillekonsol kommer i handelen i USA og flere steder i Europa - en uge før Microsoft ruller sin nye Xbox One ud.

Det er den første store opdatering af spillekonsollerne i så mange år, at - som amerikanske CNN gør opmærksom på - »sidste gang en ny Playstation eller Xbox ramte markedet, havde Facebook færre end 12 millioner brugere, en tablet var en pille, og ingen uden for Apple havde hørt om en dims kaldet for iPhone«.

Playstation billigere end Xbox

Japanske Nintendo lagde for i den nye spilkrig ved sidste år at lancere sin Wii U, som er tiltænkt et bredere publikum af børn, familier og her-og-nu-spillere, hvor Playstation og Xbox typisk er hardcorespillernes område. Wii U afløser den klassiske Wii, som Nintendo netop har indstillet produktionen af, men har ikke leveret bragende salgstal. Siden november 2012 er der kun solgt 3,9 millioner Wii U.

Sonys nye spillekonsol er i de første anmeldelser blevet rost for sin grafik, som er en central del af spiloplevelsen, især nu hvor de TV-skærme, som konsollen kobles på, bliver bedre og bedre. Playstation 4 roses også for at være meget mere stille og lettere at anvende end forgængeren, den nu syv år gamle Playstation 3. Endelig er den 100 dollars billigere end Xbox One, som koster 499 dollars i mindste udgave mod Playstation 4s 399 dollars.

Playstation 4 kommer først til Danmark 29. november.

Først til Danmark i 2014

Xbox One får USA- og europapremiere 21. november i 14 lande, dog ikke i Danmark. Den danske udgave af softwaren er nemlig ikke klar til julehandelen, og derfor bliver det først i 2014, at danskerne kan købe Xbox One herhjemme. En række butikker i bl.a. Paris vil holde midnatsåbent, så spillefuglene kan komme hurtigt i gang.

Xbox One bliver dyrere end forgængeren men er til gengæld udstyret med en mere avanceret Kinect-bevægelsessensor, bedre stemmegenkendelse og muligheden for at kunne styre kabel-TV- og satellit-TV-bokse.

To af de helt store spilserier er samtidig blevet udvidet med »Battlefield 4« og »Call of Duty: Ghosts«, begge dog i en højere grafisk opløsning til Playstation 4 end til Xbox One. Til gengæld rulles »Forza Motorsport«, »Halo 5« og »Titanfall« ud til kun Xbox One, som dermed håber at vinde fordele. Begge konsoller lægger op til at være underholdningscentraler, så man - ud over at kunne spille mod andre over internetforbindelsen - også kan leje film, musik m.m.

Sony: 5 mio. Playstation 4 solgt inden april

Sonys topchef, Kazuo Hirai, satser hårdt på, at Playstation 4 kan sætte ny gang i konsolspilsalget og være en løftestang for Sony, der også har voksende succes igen med sine mobiltelefoner efter en stille periode oven på den fulde overtagelse af Sony Ericsson, der i dag hedder Sony Mobile. Sony gentog for nylig, at man regner med at nå målet på fem millioner solgte Playstation 4-konsoller, inden det forskudte regnskabsår slutter med udgangen af marts 2014.

De nye spillekonsoller skal trække folk tilbage til det klassiske spilmarked, som har lidt under, at flere og flere spiller spil på mobiltelefonen eller tavle-PCen.