Nu åbner verdens største mobilmesse

Der bliver masser af nyt grej at trykke på og savle over, men der vil være langt mellem de egentlige overraskelser på verdens største mobilmesse.

Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Smartphonetelefoner, tavle-PCer og masser af tilbehør, der kan tages på, vil dominere scenen, hallerne, messen og den catalanske hovedstad Barcelona, når verdens største mobilmesse åbner mandag den 24. februar. Der er dog ikke den store forventning om deciderede overraskelser.

Mobile World Congress er verdens største af sin slags og samler hvert år alt og alle inden for mobilverdenen i det nordøstlige hjørne af Spanien, som også danskerne i stor stil har opdaget som et godt og spændende feriemål.

I år står omkring 1.800 udstillere klar på de omfattende 98.000 kvadratmeter messehaller til at modtage omkring 75.000 branchefolk og 3.500 journalister fra hele verden med en nærmest ubeskrivelig mængde af større og mindre nyskabelser og nylige skabelser, og Barcelona bærer tydeligt præg af begivenheden i form af gigantiske reklameskilte på bygninger og flagbannere langs både de større veje og sågar på byens formodentlig største turistattraktion, gågaden Las Ramblas.

København tabte

Mobile World Congress er det største arrangement overhovedet i Barcelona, som i 2012 satte sig på positionen som verdens mobilby nummer 1, da kontrakten på arrangementet blev forlænget til 2018.

Ifølge dagbladet La Vanguardia sikrede den gigantiske udstilling for to år siden omkring 275 millioner euro til byen og overgår ifølge de lokale handlende selv højtiden Semana Santa (Den hellige uge). Nu er der igen kommet gang i verdensøkonomierne og dermed også i folks lyst til at købe forbrugerelektronik, så de blot fire dages messe - med optakt - 24.-27. februar ventes at lægge ekstra 350 millioner euro i byens og de handlendes kasser og skabe flere end 7.000 jobs.

Messen har været holdt i Barcelona hvert år i februar siden 2006, hvor den kom hertil fra Cannes i Frankrig - i øvrigt med København som konkurrent til at overtage den. I 2013 havde messen vokset sig så stor, at den måtte holde flyttedag fra området omkring den centrale Plaça d'Espanya til større messehaller lidt længere vestpå.

Nokias første Android-telefon

De store overraskelser forventer ingen at se i år. Mobiludviklingen byder efterhånden sjældent på nye og overraskende funktioner eller produkter. Udviklingen sker i små trin fra én udgave af en telefon eller tavle-PC til en anden.

Finske Nokia, som meget snart overtages af amerikanske Microsoft, ventes mandag morgen at lancere sin første Android-smartphone. Den vil ligge i den billigere ende og er ikke i sig selv så interessant. Derimod vil alle hæfte sig ved, hvad Nokia forklarer om dens fremkomst. Nokia undsagde for fire år siden Google Android-styresystem, som i dag ligger på omkring 80 procent af alle nye mobiltelefoner, og valgte at satse på »den tredje vej«, nemlig det uprøvede Windows Phone fra Microsoft. I dag er Nokia med sin Lumia-serie verdens største Windows Phone-producent og står bag omkring 90 procent af alle Windows-telefoner. De er bare forsvindende få i forhold til konkurrenterne.

Mandag aften vil verdens største mobilproducent siden 2012, sydkoreanske Samsung, afsløre sin nye toptelefon, Galaxy S5, som netop kører med Android som langt de fleste Samsung-telefoner og i øvrigt ventes at kunne fremvise et kamera, der optager med 16 megapixler i opløsning.

Kendte modeller - og Mark Zuckerberg

LG tager kendte produkter med, heriblandt formodentlig den nye G Pro 2 og den nyligt lancerede Pro 2 Mini, som blev vist frem i Sydkorea. Taiwanske HTC ventes heller ikke at stille med nylanceringer ud over, hvad der de seneste uger er blevet lanceret, og heller ikke ligeledes taiwanske Asus synes at kunne trække sløret af usete modeller.

Forventeligt kommer der en del teknologi til at tage på. Her snød Samsung på målstregen og præsenterede allerede søndag formiddag to opdaterede smarte ure, Gear 2 og Gear 2 Neo, med Samsungs eget styresystem, Tizen. Og netop afdelingen for tilbehør til smartphonetelefoner og tavle-PCer bugner. Mange steder i verden er mobilsalget stagnerende, fordi alle efterhånden har anskaffet sig en smartphonetelefon. I stedet sættes kampen nu ind for at vinde folks hjerter og tegnebøger med alskens tilbehør til telefonerne og tavle-PCerne.

På talerstolen dukker Facebooks stifter og unge topchef, Mark Zuckerberg, op. Han holder en af hovedtalerne, som dog næppe vil dreje sig om Facebooks køb forleden til 19 milliarder dollars af den gratis beskedtjeneste WhatsApp med 450 millioner brugere men derimod om, hvordan man giver flere mennesker i udviklingslande adgang til nettet. Rundt regnet halvdelen af klodens befolkning har stadig ikke mulighed for at bruge Internet.

I 2014 ventes der for første gang solgt over en milliard smartphonetelefoner, og det er en milepæl i mobilverdenen. Det er efterhånden flere år siden, at antallet af de mere avancerede smartphonetelefoner overhalede de »almindelige« og mindre funktionsduelige, klassiske mobiltelefoner.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.