Nu åbner verdens største havpark

Den beskyttede kæmpehavpark har et areal på mere end det dobbelte af Frankrig, og bliver i næste uge personligt åbnet af præsident Obama.

Verdens største naturpark åbnede i dag nær Hawaii Fold sammen
Læs mere
Foto: WILLIAM WEST

Navnet er - og hold nu fast:

Papahanaumokuakea Marine National Monument.

Bag det eksotiske navn gemmer sig intet mindre end verdens største beskyttede havområde og naturpark i det hele taget, og fredag erklærede USAs præsident Barack Obama havparken for åben.

Ifølge nyhedsbureauet AP har parken, der befinder sig nær Hawaii, et areal på intet mindre end 1,5 mio. kvadratkilometer, hvilket gør den mere end dobbelt så stor som Frankrig.

Koralrev truet af udslettelse

Papahanaumokuakea-havparken blev oprindelig åbnet i 2006 af præsident George W. Bush, men Obama gør den nu hele fire gange større, hvilket indebærer omfattende beskyttelse af de over 7.000 arter i det store og koralrige farvandsområde.

Bl.a. må der fremover ikke fiskes kommercielt i området, men der kan gives tilladelse til sportsfiskeri. Der må heller ikke opstilles borerigge og lignende i farvandet.

Håbet er, at tiltaget vil beskytte truede koraller i området samt adskillige marine dyr, herunder en række sjældne hval- og skildpaddearter.

I næste uge ventes Obama at forlade Det Hvide Hus for at rejse til sin gamle hjemø, hvor han personligt vil indvie verdens største naturpark. Den største naturpark på land er Nordøstgrønland, der har et areal på lige knap en mio. kvadratkilometer.

UNESCO-verdensarv er truet

I Greenpeace er man begejstret for tiltaget, og organisationens havansvarlige, Magnus Eckeskog, udtaler:

»Det her er en fantastisk nyhed for livet i havene. Men det er også et meget vigtigt skridt på vejen mod et globalt og sammenhængende netværk af store havreservater, som er nødvendigt for at redde et havmiljø, der er stærkt presset.«