NSA kan hacke smartphones fra alle de store producenter

Den amerikanske efterretningstjeneste kan få adgang til alt fra telefonbøger til SMS-korrespondance, fremgår det af lækkede dokumenter.

NSA kan få adgang til brugerdata fra såkaldte smartphones fra alle verdens førende producenter, viser fortrolige dokumenter, som den tyske avis Der Spiegel har fået adgang til. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Det amerikanske efterretningsagentur National Security Agency (NSA) kan få adgang til brugerdata fra såkaldte smartphones fra alle verdens førende producenter. Det viser strengt fortrolige dokumenter, som whistlebloweren Edward Snowden har lækket til den tyske avis Der Spiegel.

Ifølge avisen kan NSA hacke operativsystemerne på iPhones fra Apple, telefoner fra Blackberry og Android-telefoner fra Google.

De lækkede efterretningsdokumenter viser, at NSA kan få adgang til de fleste følsomme data på telefonerne, herunder telefonbøger, SMS-udvekslinger, noter og informationer om, hvor telefonens bruger opholder og har opholdt sig.

Ifølge Spiegel fremgår det af dokumenterne, at NSA i en periode mistede adgangen til data på Blackberry-telefonerne, da det canadiske firma ændrede den måde, det behandlede data på. Da det igen lykkedes NSA at få adgang til Blackberry-brugerdata blev det markeret med ordet »champagne!« i interne notater fra NSA, skriver Der Spiegel.

Blackberrys mailsystem har tidligere været kendt som meget sikkert og firmaet har ifølge Der Spiegel erklæret, at det var umuligt at hacke.

I modsætning til nogle af NSAs andre overvågningsmetoder, der indsamler data fra millioner af mennesker, er hackning af smartphones angiveligt målrettet specifikke enkeltpersoner. Det fremgår ikke, hvilke formål metoden er brugt til eller mod hvem.

Op mod 20.000 tyskere gik lørdag på gaden i Berlin for at protestere mod NSAs massive overvågning og den tyske regerings manglende handling for at stoppe overvågningen.