NSA indsamler kontaktlister fra chat og mail

Den skandaleombruste amerikanske efterretningstjeneste indsamler flere hundrede millioner private kontaktlister fra chatservicer og mailudbydere som Gmail og Yahoo.

Ifølge nyt Snowden-læk har den amerikanske spiontjeneste NSA et indsamlingsprogram, der hidtil ikke har været kendt af offentligheden, der opsnapper adresselister fra mailkonti og vennelister fra chatservicer fra tjenester som Yahoo, Hotmail, Facebook, Gmail og fra uspecificerede udbydere. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS BUETTNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) indsamler flere hundrede millioner kontaktlister fra private mail- og chatkonti rundt omkring i verden, skriver The Washington Post.

NSA har et indsamlingsprogram, der hidtil ikke har været kendt af offentligheden, der opsnapper adresselister fra mailkonti og vennelister fra chatservicer, skriver avisen på baggrund af dokumenter lækket af den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden.

I løbet af én dag sidste år indsamlede NSA 444.743 adresselister fra mailkonti hos Yahoo, 105.068 fra Hotmail, 82.857 fra Facebook, 33.697 from Gmail og 22.881 fra uspecificerede udbydere, viser en intern præsentation fra NSA.

Tallene beskrives i dokumentet som en typisk daglig indsamling, og det svarer ifølge The Washington Post til, at der årligt indsamles mere end 250 millioner kontaktlister.

Hver eneste dag indsamler NSA desuden omkring en halv million vennelister fra chatservicer samt fra mailudbyderes chatfunktioner.

Dermed kommer NSA i besiddelse af alt fra telefonnumre til adresser.

Indsamlingen sker ifølge The Washington Post efter hemmelige aftaler med udenlandske telekommunikationsselskaber eller allierede efterretningstjenester.

Både Google, Facebook og Microsoft afviser, at de har hjulpet NSA med indsamlingen.

Ifølge The Washington Post kan NSA ved at analysere data fra de mange konti søge efter forbindelser og optegne forhold mellem det amerikanske efterretningsvæsens mål i udlandet.

Indsamling uden for USA

Dataindsamlingen foregår uden for USA, men NSA indsamler også kontaktlister fra mange amerikanere, skriver avisen.

Ifølge en talsperson for den myndighed, der fører kontrol med NSA, fokuserer NSA på at opdage og udvikle efterretninger om de udenlandske efterretningsmål.

»Vi er ikke interesserede i personlig information om almindelige amerikanere,« siger Shawn Turner til The Washington Post.

Den 30-årige whistleblower Edward Snowden lever i asyl på et hemmeligt sted i Rusland, hvor han er søgt hen for at undgå retsforfølgelse i USA, der kræver ham udleveret til retsforfølgelse for spionage.