NSA forsøgte at knække anonymiseringsnettet Tor

Tophemmelige dokumenter afslører den amerikanske efterretningstjeneste i flere gange at have forsøgt at bryde ind i det netværk, som skal beskytte folks anonymitet på nettet.

Når man har installeret softwaren fra Tor (www.torproject.org), bruger man Internet helt, som man plejer. Men ens netforbindelse bliver derefter stort set umulig at spore, fordi Tor-nettets mange servere sender datatrafikken på kryds og tværs mellem sig, så eventuelle forfølgere og snushaner hægtes af. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA har gentagne gange forsøgt at knække den anonymitet, som får tusindvis af mennesker til hver dag at bruge det såkaldte Tor-netværk, som netop skal beskytte dem mod overvågning.

Det afslører den britiske avis The Guardian ud fra tophemmelige dokumenter. Sikkerhedseksperter slår dog fast, at det ikke er lykkedes for NSA, idet kernesikkerheden i Tor-nettet er forblevet intakt, hvorimod NSA har haft noget held til at angribe visse brugeres computere.

Udtænkt af militæret

Tor-nettet er oprindelig udtænkt af det amerikanske militær. Det består af en stribe af store servere, som kommunikerer med hinanden på kryds og tværs og sender nettrafikken rundt mellem sig for derved at gøre det praktisk talt umuligt at kunne spore, hvem der kommunikerer med hvem. Tor er en forkortelse for »The Onion Router« med henvisning til, hvordan et løg (engelsk: onion) er bygget op af lag. Tor sikrer, at man kan bruge Internet anonymt og dermed slippe uden om censurtiltag. Derfor er mange af brugerne journalister, aktivister og borgerrettighedsforkæmpere, som ønsker at sikre privatlivets fred.

60 procent af økonomien bag Tor kommer fortsat fra den amerikanske regering, nemlig statsadministrationen og Forsvarsministeriet - og under sidstnævnte sorterer NSA.

NSA har ifølge nye dokumenter, som den tidligere agent Edward Snowden har fremlagt, sammen med sin britiske pendant GCHQ lagt betydelige kræfter i at angribe Tor-nettet, fordi det - ifølge de to efterretningstjenester - bruges af folk, der står bag terrorisme, handel med billeder af misbrugte børn og narkotikahandel på nettet.

Knækkede ikke koden

Men det er ikke lykkedes for NSA og GCHQ at bryde anonymiteten i større skala trods frygten for, at en af dem skulle kontrollere en større mængde af »udgangene« fra Tor-nettet og dermed kunne analysere store mængder af datatrafik. Men det står ifølge The Guardian klart, at NSA faktisk har fået fat i nogle informationer ved at lægge ondsindet kode på Tor-brugeres computere, når de besøger bestemte netsteder - ganske som hackere gør, der vil kunne følge med i, hvad der tastes på den inficerede computer. NSAs ondsindede software går under kodenavnet »EgotisticalGiraffe«, viser de tophemmelige papirer.

Tor-nettet tilgåes gennem et tilføjelsesprogram i internetprogrammer som Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera m.fl., eller man kan installere et særligt program, som gennem et særligt tilpasset udgave af Firefox altid dirigerer internettrafikken gennem Tor. Det kræver hverken betaling eller adgangskoder at bruge.

Afsløring af omfattende overvågning

NSA har været kraftigt i søgelyset siden Edward Snowdens første afsløringer i sommer af, at efterretningstjenesten nærmest har ubegrænset og direkte adgang til datalagrene hos alle de store amerikanske teknologigiganter som Google, Facebook, Microsoft og Apple og dermed kan kikke med i al kommunikation gennem det såkaldte PRISM-program. Siden er det også kommet frem, at NSA har overvåget både FN og EU, den brasilianske præsident og mange flere.

Tors præsident, Roger Dingledine, siger til The Guardian, at afsløringerne af NSAs angrebsforsøg bør tjene som en påmindelse om, at det ikke er nok at anvende Tor for at sikre sin anaonymitet på nettet mod efterrretningstjenesterne, men at Tor faktisk bidrager til at undgå masseovervågningen.

LÆS MERE