Norsk medie: Apple stiller horrible krav om iPhonen

Apple censurerer, straffer, vrider partnernes arme om på ryggen, opfører sig arrogant og nægter os at fortælle om problemer med iPhonen, siger folk i den norske telebranche, der i dag rejser en opsigtsvækkende, anonym kritik.

Man kan blive straffet, hvis man siger noget dårligt om iPhonen, skriver en norsk avis i dag. Kritikken er opsigtsvækkende harsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man risikerer strafsanktioner af allermest horrible karakter, hvis man siger noget dårligt om Apples iPhone - også selv om det er sandt.

Sådan siger en række anonyme kilder i den norske telebranche til avisen Dagens IT, der i dag bringer en artikel, der bedst kan beskrives som en regulær bandbulle mod den ellers så populære amerikanske elektronikproducent.

Ifølge avisen har samarbejdet med amerikanske Apple om salg af iPhones udviklet sig til regulært regime af censur og urimelige krav.

"Man bliver undertrykt og kuet i en grad, man ikke troede var muligt," siger en kilde til avisen.

Frustration

Ifølge Dagens IT har flere kilder udtrykt samme frustration over Apples forretningsmetoder, men alle har valgt at være anonyme af frygt for repressalier fra selskabet.

Historien i den norske avis er et ekko af en debat, der også tidligere har kørt i Danmark, omend ikke i samme høje toneleje.

Da iPhonen oprindelig blev sendt på markedet var det en sællert af en kaliber, der fik teleoperatører over hele verden til at indgå nogle meget usædvanlige aftaler med Apple. Her var der blandt andet  eksempler på selskaber, der skulle aflevere en del af indtægterne fra brugernes brug af mobilens dataforbindelse tilbage til Apple.

Et sådant krav var dengang helt uhørt, men siden har mange udviklere af apps, medieindhold, musik, bøger og film affundet sig med, at Apple snupper hele 30 procent af omsætningen, når ting sælges i Apples digitale butikker.

Kort snor

Ofte har der op til lanceringer af nye iPhonens lydt rygter om at Apple holder sine forhandlere, teleselskaberne, i yderst kort snor - men ifølge den norske avis omfatter sagerne altså nu også censur, hvor Apples partnere kan blive straffet, hvis de siger noget dårligt om iPhonen - for eksempel om telefonens kvalitet eller opførsel på mobilmasterne.

Herhjemme kunne antenneforsker Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet ellers tidligere denne uge afsløre, at antennerne i en række dyre smartphones er yderst ringe, og iPhonens antenne var ingen undtagelse. Rapporten kan læses her (pdf)

Flere skandaler

Tidligere har der været store skandalesager om iPhone 4, der kan få problemer med at holde forbindelsen til mobilnettet, hvis man holder telefonen på en bestemt måde. Brugere af andre typer smarpthones vil dog også opleve dårligere dækning og dårligere batteritid som følge af de dårligere antenner.

Oplysninger som disse er normalt teleselskaberne bekendt, men ifølge den norske avis tør ingen af teleselskaberne fortælle det til kunderne af frygt for repressalier fra Apple.

I bandbullen mod Apple oplyser kilder også til avisen, at selskabet ligefrem blander sig i hvordan teleselskaberne sælger iPhones, og hvilke salgsargumenter de bruger overfor kunderne, hvilke abonnementer, mobilen må sælges med, og hvilke reklamer, de må vise. Ifølge Dagens IT er Telenor i Norge sågar gået med til at bruge såkaldte Mystery shoppers (kontrollører, der giver sig ud for at være kunder) efter krav fra Apple, som ønsker totalt kontrol med hvad der foregår i de norske butikker.

Dagens IT skriver desuden, at avisen i en måned har forsøgt at få Apple til at kommentere beskyldningerne - uden held.