Norsk Datatilsyn vil undersøge Facebooks fotos

Facebooks effektive ansigtsgenkendelsessoftware, der automatisk kan identificere personer på folks billeder, vækker nu bekymring i Norge. Her vil Datatilsynet have undersøgt, hvad der foregår.

Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Facebook udvikler og driver software, der kan genkende dit ansigt på alle de fotos, der bliver lagt ud på det sociale netværk, er det noget, som myndighederne må holde øje med.

Det mener det norske Datatilsyn, der nu vil se nærmere på, hvad der egentlig foregår under kølerhjelmen hos Facebook, når netværkets avancerede software tygger sig gennem brugernes fotos.

Kritik lang tid

Funktionen med automatisk ansigtsgenkendelse har været i drift hos det sociale netværk i lidt over et år, og har fået bunkevis af kritik lige fra første færd, fordi automatiseringen efter manges mening er krænkende.

Når nogen lægger et billede op på Facebook, analyserer Facebook automatisk billedet for ansigter, og hvis det sociale netværk kan genkende en bruger, foreslås brugerens navn automatisk som tag.

Funktionen gør det nemt at tagge vennerne - men er altså potentielt problematisk, fordi Facebook på denne vis automatisk kan scanne sine ufatteligt store arkiver over billeder fra selskabets 955 mio. brugere, mener Datatilsynet i Norge.

Facebook har dog svaret igen på kritikken forlængst og lanceret funktioner, der gør det muligt for brugerne at vælge teknikken fra, hvis de ikke bryder sig om det. Det er dog fortsat en funktion, som er slået til som standard, og som man aktivt skal fravælge.

Kraftfuldt værktøj

"Det er et meget kraftfuldt værktøj, Facebook har, og det er uklart, hvordan det faktisk virker. De har billeder af mange millioner mennesker, og det materiale, som Facebook har i sine databaser er noget, som vi er nødt til at tale med dem om," siger chefen for det norske Datatilsyn, Bjorn Erik Thon, til Bloomberg.

I øjeblikket arbejder EU-systemet med en ny forordning for databeskyttelse i EU, der rummer markant udvidede borgerettigheder for de europæiske internetbrugere. Reglerne er dog langt fra klar endnu - og Norge står som EU-land uden for samarbejdet, der ganske givet vil komme til at omfatte et fælleseuropæisk center.

Tidligere har EUs databeskyttelsesudvalg, kaldet Artikel 29-gruppen, dog udtalt, at funktioner som netop Facebooks automatiske ansigtsgendelsesfunktioner forudsætter, at brugeren meget klart orienteres om, hvad der foregår - og meget nemt kan vælge det fra.

Facebook fastholder dog i en udtalelse, at netværket overholder de europæiske regler, og at der dermed ikke er noget at komme efter.

Rapport om Facebook på vej

I øjeblikket arbejder det meget aktive irske Datatilsyn med en rapport, der kigger nærmere på, i hvor høj grad Facebook tager initiativ til at implementere ændringer, der kræves efter de europæiske regler, efter at tilsynet sidste år erklærede, at Facebook er nødt til at ændre en række ting i den måde, selskabet håndterer persondata om europæerne.

Rapporten kommer senere på året, og først herefter vil det norske Datatilsyn rette formel henvendelse til Facebook for at få svar på spørgsmålene om den automatiske ansigtsgenkendelse.