Nordkorea fremviser egne mobiltelefoner

Kendere mener dog, at den diktatorroste Android-telefon er produceret i Kina.

Sådan ser den ud, den angiveligt nordkoreansk producerede Arirang-telefon med Android. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea har nu sin første, egenproducerede smartphonetelefon klar.

Det meddeler det nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA. Arirang er en Android-klone, som er opkaldt efter en berømt koreansk folkemelodi, og Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un, aflagde selv besøg på fabrikken for at bese produktionen, selv om det fortsat er forbudt at bruge data på mobiltelefoner i landet. Han roste det nye produkt.

Sandsynligvis »Made in China«

Rent faktisk mener nordkoreaanalytiker Martyn Williams, redaktør på North Korea Tech, ifølge Washington Post, at telefonen slet ikke produceres i det lukkede land men derimod i det store naboland Kina og bagefter i al stilhed og uden offentlig bevågenhed fragtes over grænsen til Nordkorea, som herefter kan foregive selv at have produceret Arirang. Nordkorea vil gerne fremstå som selvforsynende på alle områder, også det teknologiske, men hører til blandt verdens fattigeste og mest isolerede lande.

KCNA meddeler, at produktionen af Arirang-telefonerne begyndte »for nogle dage siden« på 11. Maj-Fabrikken, hvor AS1201-telefonen angiveligt produceres.

Kim Jong-Un, der overtog ledelsen af landet efter sin far, Kim Jong-Ils død i 2011, blev for nogle måneder siden fotograferet med, hvad der lignede en smartphonetelefon på sit skrivebord - den første, som en nordkoreansk leder har vist frem.

Altomfattende overvågning

Analytikere mener, at de nordkoreanske mobiltelefoner skal dæmpe den interne efterspørgsel efter udenlandske smartphonetelefoner, så nordkoreanerne i stedet vil bruge de billigere og officielt godkendte telefoner i landet, der er berygtet for sin altomfattende overvågning af kommunikation.

I 2011 var der i Nordkorea 450.000 mobilbrugere, 50 procent flere end året før. Det er det ægyptiske teleselskab Orascom, som har bygget og driver mobilnettet i Nordkorea, hvor ingen kan ringe ud af landet eller tilgå Internet uden særlige tilladelser og under voldsom overvågning. Internetforbindelsen kan kun bruges på Nordkoreas eget Kwangmyong-net og til at se det statslige TVs udsendelser.