Nokias mobilsalg går igen ned

Tilbagegang i den vigtige julehandel øgede underskuddet i Nokias mobildivision, som Microsoft nu overtager. Der blev kun solgt 8,2 millioner Lumia-telefoner.

Salget af Nokias Lumia-telefoner går trægt - faktisk går det tilbage. Arkivfoto: Antti Aimo-Koivisto, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia har fortsat store problemer med at få sine nye Lumia-telefoner solgt, selv om de generelt får gode anmeldelser.

I det vigtige julekvartal, fra oktober til december, faldt salget til 8,2 millioner Lumia-telefoner mod 8,8 millioner tre måneder tidligere. Julen er traditionelt her, hvor teknologiproducenter henter omkring 30 procent af årets omsætning, og derfor slår tilbagegangen så meget hårdere.

Også tæv til Microsoft

Men også Microsoft får tæv af det dårlige salg. Nokia står for over 90 procent af det globale salg af telefoner med Microsofts mobilstyresystem Windows Phone på, og Microsoft fik i november Nokias ejeres nik til at overtage Nokias mobildivision i løbet af de kommende måneder for 40,5 milliarder kroner.

Siden den første Lumia-telefon kom på markedet i 2011 har Nokia kun solgt omkring 44 millioner af slagsen. Til sammenligning solgte sydkoreanske Samsung, som er verdens største mobilproducent, 80,3 millioner smartphonetelefoner alene i 3. kvartal 2013.

Lumia-salget er ellers stort set kun gået fremad gennem de to seneste år. Tilbagegangen i 4. kvartal er den første.

Underskuddet vokser

Indtjeningsmæssigt går det heller ikke godt. Mobildivisionens salg faldt fra 3,7 milliarder euro for et år siden til nu 2,6 milliarder og landede på et endnu større minus, nemlig et underskud på 191 millioner euro mod et minus på 97 millioner for et år siden.

Nokia blev vippet af pinden som verdens største mobilproducent af Samsung i begyndelsen af 2012.

Nokia var i Danmark kun det femtemest solgte mærke mobiltelefon i 2013 med en markedsandel på 3,5 procent.

En lille nummer tre

Microsoft kæmper med Windows Phone for at få fodfæste på mobilmarkedet. Det traditionelle PC-marked er nemlig på retur og dermed også Microsofts indtægter, mens folk lægger pengene i mobilverdenen. Her regerer imidlertid Googles styresystem Android. Flere end 80 procent af alle producerede smartphonetelefoner kommer med Android installeret, mens Apple indtager andenpladsen med en markedsandel på omkring 13 procent. Windows Phone er en lille treer i den udregning.

Windows Phone og PC-verdenens Windows 8 (nu Windows 8.1) er, sammen med Microsofts nye spillekonsol Xbox One, tænkt til at skulle spille tæt sammen. Derfor er designet af styresystemerne også gjort så ens som muligt, men samtidig har Microsoft skullet fastholde det gamle Windows-miljø, hvorfor Windows 8-brugere har været forvirret over at skulle arbejde med to forskellige brugerflader.