Nokia: Vores mobiler er for gammeldags

Den nytiltrådte direktør varsler, at Nokia-telefonen, som vi kender den, er død.

Foto: MARKKU OJALA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skal dømme ud fra den nytiltrådte Nokia-chef Stephen Elops dundertale til sine ansatte i en mail, som slap ud i nat, er den finske supertanker nu endelig ved at komme op i gear.

Elop varsler, at Nokia-telefonerne, der kendes på den tudsegamle software Symbian, er så langt bagud i det mobile evolutions-kapløb, at de reelt allerede er fortid.

Nokia »kommer ikke i nærheden« af Apple

"Apple solgte den første iPhone i 2007, og vi har stadig ikke et produkt, der bare kommer i nærheden af deres brugeroplevelse," skriver Elop blandt andet.

Det betyder, at Nokias mobiler skal gennemgå kolossale forandringer, hvis de nogensinde skal gøre sig håb om at konkurrere med Apple og Google - og det er forandringer, der skal komme snart. Meget snart.

De barske udmeldinger stammer fra en mail, som teknologisitet Engadget har fået fingrene i. I mailen anerkender Nokia-chefen for første gang, at den finske virksomhed er årevis efter Apples iPhone og Googles Android-system - og at det mobilmarkedet har ændret sig fra at være en konkurrence, hvor det handler om at lave den bedste mobiltelefon, til nu at være en kamp på alle fronter, hvor det også handler om at have det største, bedste og mest innovative økosystem omkring sin mobil-platform.

Med økosystem menes de myriader af udviklere, der udvikler software til Apples iPhone eller Googles Android-system, men som i stigende grad har givet op overfor Nokias meget gamle Symbian-platform.

Strategiskifte

Den senere tid har der været spekuleret voldsomt i, om Nokia var på vej med et strategiskifte. Siden mobil-tidernes morgen har Nokia satset benhårdt på kun at bruge deres egen software, men en del af de nye spekulationer har gået på, om Stephen Elop barsler med et samarbejde med sin tidligere arbejdsgiver, Microsoft.

Netop Microsoft har for nyligt sendt det salgsmæssigt ikke udpræget succesfulde, men dog utroligt flot producerede Windows Phone 7 på markedet. Windows Phone 7 har dog langt fra opnået Android eller iPhonens momentum, og er i dag fortsat et sjældent syn i butikkerne.

Nokia udvikler også på platformen Meego sammen med Intel - men med Elops egne ord går den udvikling så langsomt, at selskabet givetvis kun vil have en enkelt Meego-enhed på markedet når 2011 er omme.

Meego har dog et større potentiale end blot mobiltelefoner, da systemet er udviklet til mange typer små computere, herunder TV-apparater.

Android-mulighed

Det har også været anset som en mulighed at Nokia ville begynde at producere enheder med Googles Android-system, men denne mulighed har hidtil været afskrevet som for usandsynlig.

Den lækkede mail fra Elop genåbner nu Google-spekulations-ballet idet Nokia-chefen i mailen anerkender, at Google er blevet "Tyngdekraften, der tiltrækker meget af markedets innovation".

Andre spekulationer går på, at Elop vil flytte Nokias hovedkvarter til Silicon Valley.

Årsagen til, at Nokia netop nu er så interessant er, at Elop på fredag har tænkt sig at offentliggøre sine planer for den tiltagende mere pressede virksomhed. Det sker på en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor Nokia-chefen taler til investorer og analytikere - og det er ofte her, at store nyheder er sluppet løs.

Samtidig skydes årets mobil-event, Mobile World Congress, i gang allerede i næste uge i Barcelona.

Ingen klar udmelding

Selv om mailen er usædvanlig direkte - særligt efter finske standarder - og selv om Elop direkte sammenligner Nokia med en brændende olieboreplatform, hvor de ansatte nu kun har et valg tilbage, nemlig at springe i de iskolde bølger nedenunder, siger han dog ikke direkte, hvad han vil.

Nokia-chefen går endda så vidt som til at fremhæve, at Nokia selv har hældt benzin på olieboreplatformsbålet ved at være handlingslammet i en periode, hvor mobilmarkedet har gennemgået de største forandringer i historien.

Det kan nemlig også tænkes, at Elop på fredag vil annoncere en helt tredje mulighed - nemlig at selskabet sætter alle sejl til at få banket Meego ud på markedet så hurtigt som det overhovedet kan lade sig gøre.

Meego er baseret på styresystemet Linux, og har derfor fra sin fødsel en naturlig opmærksomhed og tiltrækningskraft på udviklerne, fordi Linux i mange år har været de kreative IT-hoveders absolutte darling.

Skal Nokia giftes med Microsoft?

Blandt analytikere, IT-nyhedsmedier og andre rygtemagere er der dog enighed om, at det mest sandsynlige scenario er, at Nokia vil gifte sig delvist med Microsoft - og at den langsomme og tilknappede finske supertanker nu skal åbne sig op for sin omverden og innovere så hurtigt, at hverken Apple eller Google kan følge med.

Spørgsmålet, som Elop vil besvare fredag, er således, om Microsofts lidet succesfulde platform er svaret på Nokias mobil-genvordigheder, eller om selskabet fortsat vil satse på at gå sin egen vej.

Nokia sad oprindeligt solidt på mobilmarkedet med en markedsandel på 40 procent. Med iPhone kom selskabet under pres i den dyre ende af skalaen, mens Android-baserede mobiler nu angriber Nokia på mellemklasse-telefonerne.

Læs hele Stephen Elops krasse mail til de ansatte, hos Engadget 

Ville du droppe din iPhone og købe en Nokia, hvis den kom med Windows Phone 7 ? Eller håber du mere på, at Meego vil yde Apple og Google konkurrence ? Skriv gerne din mening i feltet nedenfor.