Nokia: Vi bliver nummer 3

Topchef erkender, at der skal kæmpes hårdt, hvis Nokia skal tilbage i mobiltelefonernes superliga.

Nokias topchef, Stephen Elop, tror på sit projekt. Nokia skal nok få succes med sine Windows-telefoner og igen rykke op i top 3. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, finske mobilgigant Nokias topchef tror på, at serien af Lumia-telefoner vil kunne samle Nokia op af dybet og gøre selskabet til verdens nummer tre på smartphonemarkedet.

Nokia ligger i dag end ikke i top 5 på verdensplan, og det er på smartphonemarkedet, at pengene i dag ligger. I nogle lande, heriblandt Danmark, nærmer 80 procent af alle solgte mobiltelefoner sig at være smartphonetelefoner.

»Man er nødt til at vinde slagene et ad gangen. Men vi har da masser af arbejde at gøre med at få budskabet ud,« siger Stephen Elop til BBC i forbindelse med denne uges Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, som afvikledes i Barcelona i det nordøstlige Spanien.

Intet nyt flagskib

Her lancerede Nokia en række billigere telefoner for at genvinde tabte markedsandele, men der kom intet nyt flagskib.

Stephen Elop, som tiltrådte i efteråret 2010 som den første ikke-finne på topposten i verdens engang største mobilproducent, holder fast på, at topmodellen Lumia 920, som kom i november 2012, sælger godt. Han går efter at gøre Microsofts mobilstyresystem Windows Phone til det tredje økosystem - som alternativ til Google Android, der ifølge Stephen Elop domineres af Samsung, og Apples iOS-styresystem.

Under Stephen Elop valgte Nokia i februar 2011 at skrotte al sin egen software og lægge alle sine æg i Microsofts kurv ved fuldt og helt at satse på Windows Phone.

Kineserne rykker op

Det er en kamp op ad bakke for Nokia, som især kæmper med den manglende »det-har-jeg-også«-faktor. Langt de fleste køber nemlig ny mobiltelefon efter at have skævet til, hvilket mærke venner og bekendte bruger, og her er der ikke mange iblandt med en Nokia Lumia-telefon.

Det er sydkoreanske Samsung, som siden slutningen af 2011 er verdens både største producent af smartphonetelefoner og verdens i det hele taget største mobilproducent. I oktober-december 2012 sad Samsung på 29,0 procent af verdens smartphonemarked. Amerikanske Apple ligger her som nummer to med en markedsandel på 21,8 procent, mens kinesiske Huawei, der er verdens næststørste producent af mobiludstyr efter svenske Ericsson, har indtaget tredjepladsen med en andel på 4,9 procent. Japanske Sony er nummer fire med 4,5 procent, mens kinesiske ZTE er nummer fem med 4,3 procent af verdensmarkedet ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

»Vi ser mandagens produktlanceringer som meget interessante i jagten på at forbedre Nokias konkurrenceposition i midt- og lavprissegmentet af smartphonemarkedet,« siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger teknologimarkederne.

Han forventer, at Nokia i 1. kvartal i år vil sælge fem millioner Lumia-telefoner og runde 27,3 millioner styk for hele 2013.