Nokia trækker stikket på storsællert

Til sommer indstilles produktionen af Symbian-telefoner, som dominerede verden af avancerede mobiltelefoner, indtil Apple kom til og vendte op og ned på alt det gamle.

Symbian Belle var den sidste store opdatering til Nokias egen smartphoneplatform. Nu standses produktionen af Symbian-telefoner helt. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var det verdens mest udbredte. Nu sender den finske mobilgigant Nokia sin sidste Symbian-smartphonetelefon fra fabrikken og lægger derefter sin fremtid i Microsofts hænder med Windows Phone-telefoner.

Til sommer vil den sidste Symbian-telefon blive produceret, og dermed slutter en æra i Nokias lange og omskiftelige historie. Symbian var verdens førende smartphonesystem, indtil Apple i 2007 ændrede hele mobilverdenen med sin iPhone.

Nokia blev hægtet af

I februar 2011 besluttede den nye Nokia-topchef, canadieren Stephen Elop, at skrotte al Nokias egen software og i stedet satse fuldtud på sin gamle arbejdsplads, Microsofts dengang uprøvede Windows Phone-styresystem. Nokia var nærmest blevet hægtet helt af udviklingen på smartphoneområdet, hvor Apple og producenter, der brugte Googles konkurrerende Android-mobilstyresystem, buldrede fremad.

Nokias markedsandel skrumpede og skrumpede, og der skulle kastes en redningsplanke ud til »den brændende platform«, som Stephen Elop beskrev situationen i en intern besked til Nokias ansatte.

Symbian har stadig en lille tocifret markedsandel for Nokia, men nu har den nye serie af Lumia-telefoner med Windows Phone endelig solgt bedre end Symbian-telefonerne. Den nyeste Lumia-telefon, Lumia 925, er netop kommet til salg i Europa.

Afslutning med maner

Ifølge analysefirmaet Kantar Worldpanel havde Symbian i første kvartal i år en markedsandel på 1,8 procent i Europa mod otte procent sidste år og to procent i Kina. Nokia solgte i første kvartal 500.000 Symbian-telefoner mod 5,6 millioner Lumia-telefoner.

Den sidste Symbian-telefon var den meget omtalte 808 Pureview, som kom i 2012 og mere var opsigtsvækkende på grund af sit kamera med en opløsning på hele 41 megapixler.

Ifølge Nokia selv er produktionstiden på de nye Windows Phone-telefoner på under et år, hvor det typisk tog 22 måneder at udvikle en Symbian-telefon.

Nokia ventes ifølge den britiske finansavis Financial Times ikke officielt at meddele, at Symbian-produktionen nu stopper. Der vil stadig være lagre af telefoner, som skal sælges verden over.

Analytiker: Der skal fokus på Østen

Nokia-aktien var været stærkt svingende i værdi men er faktisk steget med 25,27 procent i løbet af det seneste år. Det er til gengæld helt nede fra bølgedalen.

Ikke desto mindre har Nokia en chance for at overleve, hvis finnerne sætter fokus på udviklingsmarkederne i Østen.

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger teknologimarkederne, mener, at Nokia kan øge sit salg af smartphonetelefoner betydeligt i 2013 ved at fokusere på de mange nye førstegangskøbere på udviklingsmarkederne.

»Ofte er fokus rettet mod Nokias udfordringer på de modne markeder, hvor Apple og Google har sat en ny dagsorden. Nokia mangler stadig at lancere den telefon, der for alvor kan vinde kunderne tilbage. Hvis Nokia skal overleve som smartphoneproducent, er det til gengæld langt mere afgørende, at selskabet ikke taber grebet om kunderne på emerging markets (udviklingsmarkederne, red.), hvor efterspørgslen vokser eksplosivt i øjeblikket,« siger han.

Kampen om kunderne bliver hårdere

Nokia har efter hans mening været for langsom til at omstille sig til forbrugernes efterspørgsel på avancerede smartphonetelefoner i både den billige og dyre ende af markedet. Nu skal Nokias billigere Asha-serie, som netop er udvidet med Asha 510 og Asha 520, vise, om de kan stå distancen mod de billige Android-telefoner, som storproduceres i Østen.

»De kraftigt voksende markeder giver Nokia gode muligheder for at vokse på trods af, at konkurrencen om kunderne kun bliver hårdere,« siger Morten Imsgard fra Sydbank.

Han forventer, at Nokia i år vil kunne sælge 32,4 millioner smartphonetelefoner - en markedsandel på verdensplan på 3,4 procent - og 48,9 millioner i 2014, hvilket svarer til 4,3 procent af hele markedet.

Det er Android-telefonerne, der dominerer smartphonemarkedet aldeles. 74,4 procent af samtlige smartphonetelefoner leveres med Android mod 56,9 procent for et år siden, mens Apples iOS-styresystem går tilbage fra 22,5 procent sidste år til nu 18,2 procent. Samsung er den ubestridt største Android-leverandør, hvilket har skabt noget knas blandt konkurrenterne, som frygter, at sydkoreanerne vil sætte sig lidt for godt på Android-udviklingen.