Nokia står klar med billig Android-telefon

Den finske mobilgigant kiler sin første Android-telefon ind i repertoiret af Lumia-telefoner med Windows Phone.

Nokia har de seneste tre år produceret Lumia-telefoner med Windows Phone som styresystem. Nu er den første Android-telefon fra Nokia på vej. Arkivfoto: Nokia/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NOKIA / HANDOUT

Den finske mobilgigant Nokia bryder nu linien og med sin kommende ejer og står klar med sin første Android-mobiltelefon, som vil blive præsenteret om 14 dage.

Nokia, som inden for halvanden måneds tid vil blive overtaget af den amerikanske softwaregigant Microsoft, har de seneste tre år udelukkende produceret smartphonetelefoner i Lumia-serien med Microsofts mobilstyresystem Windows Phone, men ifølge finansavisen Wall Street Journal vil den første Android-telefon være klar til fremvisning, når verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, åbner i Barcelona 24. februar.

Android dominerer aldeles

Der bliver tale om en telefon i den billige ende, så Nokia kan tage nyt marked, uden at det går ud over markedet for Windows Phone-telefoner, som ligger i den dyrere ende uden dog at sælge styrtende. Nokias første Android-telefon vil være målrettet udviklingsmarkederne og vil derfor ikke blive udstyret med samtlige Android-funktioner fra toptelefonerne.

Mobilmarkedet domineres aldeles af Android-telefoner, som udgør omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner, mens rundt regnet 14 procent er Apple-telefoner med iOS som styresystem, og kun fire procent kører med Windows Phone-softwaren. Nokia er den største Windows Phone-producent og står for omkring 90 procent af alle Windows Phone-telefoner.

Hverken Nokia eller Microsoft ønsker at kommentere oplysningerne.

Kostede jobs i København

Nokia producerer i forvejen sin Asha-serie af telefoner. Det er modeller i den lidt billigere ende men med mange af de funktioner, som genfindes i »rigtige« smartphonetelefoner. Asha-telefonerne er også tiltænkt udviklingsmarkederne.

Nokia skrottede sin egen software og satsede i februar 2011 på udelukkende at producere Windows Phone-telefoner, efter at den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop var blevet ny topchef i Nokia. Omlægningen betød bl.a., at Nokias udviklingscenter i København med omkring 1.000 højtuddannede ingeniører blev lukket. Det har været en kamp op ad bakke for Nokia siden da, og i september 2013 bød Microsoft 40,5 milliarder kroner for Nokias mobildivision, som overtages i løbet af første kvartal.

I det vigtige julekvartal, fra oktober til december 2013, faldt salget til 8,2 millioner Lumia-telefoner mod 8,8 millioner tre måneder tidligere. Julen er traditionelt her, hvor teknologiproducenter henter omkring 30 procent af årets omsætning, og derfor slår tilbagegangen så meget hårdere.