Nokia står klar med billig Android-telefon

Den finske mobilgigant kiler sin første Android-telefon ind i repertoiret af Lumia-telefoner med Windows Phone.

Nokia har de seneste tre år produceret Lumia-telefoner med Windows Phone som styresystem. Nu er den første Android-telefon fra Nokia på vej. Arkivfoto: Nokia/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NOKIA / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia bryder nu linien og med sin kommende ejer og står klar med sin første Android-mobiltelefon, som vil blive præsenteret om 14 dage.

Nokia, som inden for halvanden måneds tid vil blive overtaget af den amerikanske softwaregigant Microsoft, har de seneste tre år udelukkende produceret smartphonetelefoner i Lumia-serien med Microsofts mobilstyresystem Windows Phone, men ifølge finansavisen Wall Street Journal vil den første Android-telefon være klar til fremvisning, når verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, åbner i Barcelona 24. februar.

Android dominerer aldeles

Der bliver tale om en telefon i den billige ende, så Nokia kan tage nyt marked, uden at det går ud over markedet for Windows Phone-telefoner, som ligger i den dyrere ende uden dog at sælge styrtende. Nokias første Android-telefon vil være målrettet udviklingsmarkederne og vil derfor ikke blive udstyret med samtlige Android-funktioner fra toptelefonerne.

Mobilmarkedet domineres aldeles af Android-telefoner, som udgør omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner, mens rundt regnet 14 procent er Apple-telefoner med iOS som styresystem, og kun fire procent kører med Windows Phone-softwaren. Nokia er den største Windows Phone-producent og står for omkring 90 procent af alle Windows Phone-telefoner.

Hverken Nokia eller Microsoft ønsker at kommentere oplysningerne.

Kostede jobs i København

Nokia producerer i forvejen sin Asha-serie af telefoner. Det er modeller i den lidt billigere ende men med mange af de funktioner, som genfindes i »rigtige« smartphonetelefoner. Asha-telefonerne er også tiltænkt udviklingsmarkederne.

Nokia skrottede sin egen software og satsede i februar 2011 på udelukkende at producere Windows Phone-telefoner, efter at den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop var blevet ny topchef i Nokia. Omlægningen betød bl.a., at Nokias udviklingscenter i København med omkring 1.000 højtuddannede ingeniører blev lukket. Det har været en kamp op ad bakke for Nokia siden da, og i september 2013 bød Microsoft 40,5 milliarder kroner for Nokias mobildivision, som overtages i løbet af første kvartal.

I det vigtige julekvartal, fra oktober til december 2013, faldt salget til 8,2 millioner Lumia-telefoner mod 8,8 millioner tre måneder tidligere. Julen er traditionelt her, hvor teknologiproducenter henter omkring 30 procent af årets omsætning, og derfor slår tilbagegangen så meget hårdere.