Nokia på jagt efter milliarder

Mobilgiganten håber at kunne rejse penge til kampen mod Samsung og Apple. Det nyeste våben - en lavpristelefon i Lumia-serien - får en god modtagelse.

Den indiske skuespiller Diana Penty fremviser Nokias nye Lumia 510-telefon ved præsentationen i New Delhi 23. oktober. Foto: Manan Vatsyayana, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, finske mobilproducent Nokia forsøger at rejse penge på en billig måde, så kampen for at vinde terræn tilbage fra Samsung og Apple kan fortsætte.

Nokia, som indtil i år var verdens største mobilproducent men nu er slået af Samsung, vil rejse 750 millioner euro eller 5,6 milliarder kroner på obligationer, som siden kan konverteres til aktier, for at skaffe penge i den stadig mere slunkne pengekasse. Og flere analytikere kalder det over for nyhedsbureauet Reuters for et smart træk fra Nokias side. Pengebeholdningen faldt i tredje kvartal til 3,6 milliarder euro fra 4,2 milliarder med udgangen af juni.

Til gengæld begyndte der at komme gode tegn - og gode penge - fra Nokia Siemens Networks, en af verdens største leverandører af netværksudstyr, som Nokia og tyske Siemens hver ejer halvdelen af. Men både NSN og Nokia selv står for at skulle betale store afdrag tilbage, og kvartalsregnskabet udviste et nyt gigantunderskud på næsten 4,3 milliarder kroner.

Nyt våben kan blive afgørende

Til gengæld kommer Nokia nu med en helt ny Lumia-telefon med Windows Phone-software. Lumia 510 bliver den hidtil billigste model i mobilserien og vil i rå salgspris koste 199 dollars eller 1.100 kroner, når den til november når butikker i først Kina og Indien, siden andre asiatiske lande og Sydamerika.

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger telemarkedet, anser Lumia 510 for at være Nokias vigtigste produktlancering i 2012.

»Glem alt om de mere avancerede modeller, Lumia 920 og 820. Hvis Nokia skal få succes med at genrejse selskabet, er det afgørende, at modeller som Lumia 510 får stor salgssucces,« lyder hans vurdering.

Kina i fokus

De høje priser på Lumia-telefonerne afskrækker mange kunder, navnlig i udviklingslandene, hvor Nokia hidtil har haft god succes med sine billige modeller, som dog ikke kan så meget som de nyere smartphonetelefoner.

»Kina har sat kursen mod at blive verdens største smartphonemarked allerede i 2012, og markedsvæksen er primært drevet af smartphones prissat under 200 dollars. Sidste uges kvartalsregnskab fra Nokia viste et akut behov for at lancere nye, konkurrencedygtige produkter på det kinesiske marked, hvor salget i tredje kvartal 2012 faldt med 64 procent i forhold til tredje kvartal 2011,« siger Morten Imsgard.

Han anser Lumia 510 som et vigtigt bindeled mellem de dyrere Lumia-telefoner og de billigere Asha-telefoner, som Nokia lancerede tidligere i år.