Nokia: Microsoft-rygter er grundløse

Samarbejdet omfatter kun telefonerne - ikke aktierne. Så klart lyder meldingen fra Nokias chef, Stephen Elop, der også afslører nyt om MeeGo.

Foto: BOB STRONG

Nej, vi er ikke ved at blive købt af nogen, heller ikke Microsoft. Så klart lyder budskabet fra Nokias chef, Stephen Elop, til Wall Street Journal, efter at der tidligere på ugen pludselig - igen - begyndte at gå rygter om at Nokia var på vej til at blive overtaget af Microsoft.

Det var IT-mediet bgr.com, der havde fulgt med på Twitter, hvor en russisk teknologiblogger mente at vide, at Nokia allerede var blevet solgt for 19 mia. dollars til Microsoft. Aftalen var dog, ifølge netmediet, ikke officiel endnu, og derfor havde ejerne - altså Nokias aktionærer - heller ikke givet deres besyv med.

Det var de rygter, som Nokia-chefen manede eftertrykkeligt i jorden i et live-interview, der sågar blev streamet på nettet.

"Vi har en stor plan for vores fremtid, og vi er fokuserede på at eksekvere den plan. Rygterne er allevegne, men de er grundløse," sagde Stephen Elop.

Elop har i det hele taget fået skabt mere medieomtale for Nokia det sidste halve år, end virksomheden har været vant til de senere år, hvor al fokus har været på Apple og Google.

I en stor og helt udsædvanlig indsigtsfuld artikel i Businessweek, afslører Elop yderligere detaljer om situationen, der ledte frem til det radikale skifte, hvor Nokia droppede sit eget styresystem, Symbian, og satte det kommende super-software, MeeGo, på hold. Begge dele skete til fordel for Windows Phone 7, der fremover vil være Nokias primære - og måske eneste - smartphoneplatform.

Nokia har aldrig officielt aflivet satsningen på MeeGo, men ifølge Businessweek var softwaren så langt fra at være færdig, at Nokia ville være slået til lirekassemand på markedsandelene, før MeeGo var blevet modent. Således ville Nokia, hvis alt gik vel, kun være i stand til at producere tre enheder med MeeGo inden 2014.

Det betød, at Nokias ledelse fik et såkaldt 'oh shit'-øjeblik, da det pludselig gik op for dem, hvor langt MeeGo var fra at være færdigt, og hvor langt bagud Nokia dermed var i slagsmålet mod Google og Apple.

Artiklen afslører også, hvor handlingslammet hele organisationen efterhånden var blevet - og giver et par eksempler på teknologier, der ville kunne skabe en masse respekt om Nokia, men som aldrig er blevet til noget, fordi Nokia havde udviklet sig til en sløv, tung og bureaukratisk organisation, hvor alting tog alt for langt tid. Blandt disse teknologier var en særlig slags overfladebehandling, der kan gøre telefoner vandtætte, eller en hifi-højttaler til indbygning i mobiltelefoner.

Elop har tidligere beskrevet Nokia som et sted, hvor der er mange uslebne diamanter, hvilket han mente gav meget grund til optimisme, trods de svære kår i øjeblikket.

I Businessweek-interviewet antyder Elop dog også, at MeeGo og andre teknologier måske alligevel får en chance, trods samarbejdet med Microsoft.

Blandt andet siger Elop, at Nokia har etableret et center, der skal udvikle fremtidens dimser, som kommer til at give både Apple, Google og 'alt hvad vi laver med Microsoft lige nu', baghjul.

Nokias aktiekurs har de seneste dage været i frit fald, efter at selskabet nedjusterede og droppede ethvert forsøg på at komme med estimater for hele året. Problemerne med at se frem i tiden skyldes især, at Nokia har meldt ud, at Symbian - det nuværende smartphone-system - kun vil blive supporteret og udviklet frem til 2016, og at der kan gå endnu et halvt år, før selskabet er klar med den første Windows Phone 7-telefon.

Det har fået Nokias salg af smartphones til at styrtdykke, og aktiekursen er fulgt med - uagtet at de mindre avancerede mobiltelefoner fortsat sælger som varmt brød globalt.

Nokias omrokeringer kostede for nylig næsten 1000 danske jobs, da selskabet besluttede at lukke sin afdeling i Sydhavnen i København.