Nokia-kort rykker ind hos Samsung

Galaxy-telefoner og Gear S-uret udstyres med Nokias roste Here-korttjeneste.

Nokias korttjeneste Here rykker nu ind på Android men kun på Samsungs Galaxy-telefoner (til venstre) samt på Samsungs Gear S-ur, der kører på Samsungs eget styresystem Tizen. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere

Nokias digitale korttjeneste, Here, vil meget snart blive en del af Samsungs Galaxy-mobiltelefoner og smarte ure.

Den sydkoreanske elektronikgigant, som er verdens største mobilproducent, har nemlig indgået eneaftale med sin tidligere finske konkurrent om at tage Nokias Here-landkort (tidligere kendt under navnet Nokia Maps) ind på sit Android-udstyr som en gratis applikation. Meningen er sandsynligvis at lægge lidt afstand til Google, der sidder hårdt på Android-mobilstyresystemet, som Samsung er den ubestridt største producent af udstyr til.

Kortene kan gemmes

Nokia Here bruges allerede af Yahoo, internetgiganten Amazon og GPS-producenten Garmin og leverer også kort til Microsofts søgetjeneste Bing. Here dækker 190 lande, kan levere trin-for-trin-navigation, turistinformation og et overblik over den kollektive trafik i et område. Desuden kan kortene hentes ned, så de også kan bruges, selv om der ikke er mobil- eller internetforbindelse. Det er især nyttigt i udlandet, hvor man sparer (meget) dyr datatrafik på at have kortene liggende på sin telefon eller tavle-PC. Android-udgaven vil komme til at fungere stort set som Windows- og iOS-udgaverne gør.

Der kommer en særlig kortudgave til Samsungs Gear S-ur, »Here for Gear«, som kører på Samsungs eget styresystem, Tizen. Den er tilpasset den meget mindre skærm.

Here til Galaxy-telefonerne vil være klar, når Gear S-uret begynder at blive solgt i butikkerne.

Svært at skille sig ud

Ordentlige korttjenester er meget afgørende for salget af mobilt udstyr. De er snart lige så basale funktioner som at kunne ringe på telefonen eller sende SMS-tekstbeskeder fra den.

Omkring 85 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres fra fabrikkerne med Android som styresystem. Det gør det svært for mobilproducenterne at skille sig ud fra mængden, og især Samsung har flere gange på grund af sin størrelse og vægt villet lægge afstand til Google.

Nokia solgte i foråret hele sin mobilforretning til den amerikanske softwaregigant Microsoft, men finnerne fortsætter med at producere mobilmaster og andet tungere udstyr, ligesom også Here-korttjenesten forblev på finske hænder.

Telefon og ur kan synkroniseres

Aftalen med Samsung er ikke ren godgørenhed. Nokia får ifølge flere medier penge fra Samsung for sin korttjeneste, hvilket vil hjælpe på Nokias pressede pengekasse.

Here-kortene vil kunne synkroniseres mellem Galaxy-telefonerne og -uret.

Senere i denne uge begynder Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin i Tyskland, hvor elektronikproducenterne står i kø for at præsentere deres nyskabelser.