Nokia klar med billigere Lumia-telefon med stor skærm

Lumia 625 kommer i handelen i Danmark før jul og skal bringe Nokia tilbage i front.

Lumia 625 har en skærm på 4,7 tommer og hører således til i den absolut store ende af skalaen. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, finske mobilgigant Nokia lancerede tirsdag en ny Windows Phone-telefon, Lumia 625, med en skærm på 4,7 tommer og i et lavere prisleje.

Nokia kæmper for at komme tilbage i toppen af den internationale mobilverden. Sydkoreanske Samsung slog i begyndelsen af 2012 Nokia af pinden som verdens største mobilproducent og havde tre måneder forinden ligeledes indtaget positionen som verdens største producent af smartphonetelefoner.

Klar før jul i Danmark

Topmodellen, Lumia 925, er dermed slået med 0,2 tommer i skærmstørrelsen. Lumia 625 er en 4G-/LTE-telefon til 220 euro (omkring 1.600 kroner) før lokale skatter og eventuelle tilskud fra mobilselskaberne. Den kommer i handelen i tredje kvartal, altså efter sommerferien, men når først Danmark i fjerde kvartal og det til en pris på 2.200 kroner.

Lumia 625 kan ifølge Nokia også bruges i direkte sollys og med vanter på. Vægten er 159 gram, størrelsen 133,25 x 72,25 x 9,15 mm, arbejdshukommelsen på 512 MB RAM, lagerpladsen 8 GB og med et kamera i en opløsning på fem megapixler. Farverne er orange, gul, lysegrøn, hvid og sort.

Nokia har på det seneste opdateret sin mobilserie med Lumia 925, Lumia 928 og Lumia 1020, som skal sætte et stærkt tiltrængt skub i mobilsalget.

Dystert regnskab

Nokia leverede nemlig 18. juli endnu et dystert regnskab med et nyt minus på 227 millioner euro, og det lægger øget pres på Nokias canadiske topchef siden 2010, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop. Omsætningen er presset af den hårde konkurrence på mobilområdet fra især asiatiske producenter. Nokia solgte i 2. kvartal 2013 61,1 millionert telefoner, heraf 7,4 millioner Lumia-telefoner. Lumia-salget er dermed gået 32,1 procent frem i forhold til 1. kvartal og ventes også at vokse i de kommende kvartaler, men det er langtfra nok til at opveje det generelle fald i Nokias mobilsalg, fordi Nokia ikke får nok penge for hver solgt telefon.

Nokia henter sine penge fra mobiludstyrsgiganten Nokia Siemens Networks, som Nokia nu køber Siemens ud af og overtager helt og aldeles.

Ny topmodel klar til august

Lumia 925, som afløser den halvandet år gamle topmodel Lumia 920, kommer i handelen i Danmark 15. august til 4.500 kroner. Lumia 1020 kommer til salg i USA fra 26. juli og vil nå europæiske markeder - ikke nærmere defineret - efter sommerferien. Den største nyhed ved den er et kamera med en opløsning på hele 41 megapixler, alt rigeligt til store plakater. Det introducerede Nokia i 2012 i 808 Pure View-telefonen, hvilket dengang undrede, fordi den ikke er en Windows Phone-telefon, som et år tidligere netop var udpeget som Nokias fremtid.

Stephen Elop skrottede i februar 2011 Nokias egen software og lagde alle sine æg i Microsofts kurv for fremover at bruge Microsofts Windows Phone-styresystemet i Nokias nye Lumia-serie af mobiltelefoner.