Nokia forsvinder fra telefonerne

Microsoft vil ikke fortsætte med at bruge Nokia-navnet men har endnu ikke besluttet, hvad der så skal stå på telefonerne.

Skiltet på Nokias hovedkontor i Espoo uden for hovedstaden Helsinki bliver skiftet og det nye Microsoft-skilt sat op for at signalere, at hele mobildivisionen 25. april skiftede ejer. Også på mobiltelefonerne forsvinder Nokia-navnet. Foto: Mikko Stig, Lehtikuva/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKKO STIG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia-navnet vil allerede næste år forsvinde fra mobiltelefonerne, efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft for en uge siden overtog mobildivisionen fra den tidligere, finske mobilkonge.

Det slår Microsoft fast men har dog endnu ikke besluttet, hvad der så skal stå i stedet. Nokia er verdens største producent af mobiltelefoner med Microsofts styresystem Windows Phone. Nokia-telefonerne sælges under navnet Lumia, og Nokia producerer også Asha-serien af lidt billigere smartphonetelefoner.

Elop: Ingen vil se Microsoft Mobile

Microsoft har købt Nokias mobildivision for omkring 40,5 milliarder kroner i kontanter, og 25. april skete selve overtagelsen, hvor Nokia-skiltene blev udskiftet med det nystiftede Microsoft Mobile.

»Microsoft Mobile er en juridisk konstruktion, som blev skabt for at gøre overtagelsen lettere. Det er ikke et mærke, som forbrugerne vil se. Nokia-navnet kan Microsoft bruge på sine mobiltelefoner i en periode, men Nokia er ikke et navn, som vil blive brugt længe endnu på smartphonetelefoner. Der pågår et arbejde med at udvælge det nye smartphonenavn,« forklarer Stephen Elop, som frem til salget var topchef i hele Nokia-koncernen og nu er direktør for hele Microsofts produktion af hardware, heriblandt telefoner.

Kun lille del af mobilmarkedet

Microsoft har kun købt Nokias mobildivision. Resten af Nokia fortsætter som hidtil med frem for alt at producere mobiludstyr som master og antenner, men også Nokias korttjeneste, som tidligere hed Maps og nu hedder Here, ligger stadig i Nokia-hænder, selv om Microsoft har en aftale om at bruge det på Windows-telefonerne.

Windows-telefonerne udgør kun tre-fire procent af det samlede smartphonemarked i verden. Dette domineres af telefoner med Googles styresystem Android, som ligger på over 80 procent af alle telefoner, mens telefoner med Apples iOS-styresystem, reelt kun Apples egne iPhone-telefoner, har en global andel på omkring 13 procent.