Nokia får endelig hul på Lumia-salget

Den pressede, finske mobilgigant har ifølge kinesiske medier fået ordrer på 2,5 millioner af den nye toptelefon, Lumia 920.

Sådan ser den ud, Nokias topmodel, Lumia 920, som kom i begyndelsen af denne måned. Interessen for den synes - endelig - at være stor. Arkivfoto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne se ud til, at den hårdt pressede finske mobilgigant Nokia endelig har fået held i sprøjten.

Den nylancerede toptelefon, Lumia 920, med Windows Phone 8 som styresystem ser nemlig ud til at blive et salgshit. Ifølge kinesiske medier er der lagt bestillinger på omkring 2,5 millioner styk.

Til sammenligning solgte Nokia sammenlagt 2,9 millioner Lumia-telefoner i alle modeller - fraregnet Lumia 920, som ikke var klar da - i tredje kvartal.

Trådløs strøm

Lumia 920 blev lanceret i begyndelsen af november sammen med lillebroderen Lumia 820. Lumia 920 er på flere måder nyskabende inden for mobiltelefoner, og så leveres den med såkaldt trådløs strøm, så den kan lægges på en strømførende pude for at blive ladet op, uden at der skal sættes fysiske stik i telefonen.

Nokias topchef, den tidligere canadiske Microsoft-direktør Stephen Elop, skrottede hele Nokias hidtidige strategi i februar 2011 nogle måneder efter sin tiltræden. I stedet for som hidtil at stå for både software og telefoner skulle Nokia koncentrere sig om at producere telefoner, og så skulle Microsofts nye mobilstyresystem Windows Phone rulles ind i dem i stedet for - som et alternativ til Android- og iOS-telefoner, de sidstnævnte fra Apple.

Windows på tværs

Den nye Windows Phone 8-udgave blev lanceret i slutningen af oktober, nogle få dage efter lanceringen af den opdaterede Windows 8 til computere og tavlecomputere. Begge styresystemer arbejder med samme design med interaktive, farvede fliser for at skabe genkendelighed på tværs.

Microsofts og Nokias helt store problem er, at folk køber, hvad venner og bekendte har, og kun få har en Windows Phone-telefon. Derimod er syv af ti solgte smartphonetelefoner i verden nu med Android-styresystemet fra Google, mens iOS fra Apple sidder på omkring en fjerdedel af markedet for avancerede mobiltelefoner.

Nokia har leveret det ene dundrende underskud efter det andet siden kursændringen i februar 2011, som kostede den 1.000 mand store udviklingsafdeling i København livet. Nokia gik ud af tredje kvartal med et minus på næsten 4,3 milliarder kroner. Der blev solgt 2,9 millioner Lumia-telefoner i tredje kvartal mod fire millioner i andet kvartal.

Priskrig i USA

Nokia blev i begyndelsen af 2012 slået af tronen som verdens største mobilproducent. Den titel indehaves nu af sydkoreanske Samsung.

Nokia er gået ind i en aggressiv priskrig i USA, hvor Nokias markedsandele aldrig har været høje. Krigen føres især med taiwanske HTC, som også producerer Windows-telefoner og senest har sendt sin model 8X på markedet - en noget billigere version end Lumia 920 fra Nokia. Men nu sælger et af USAs største teleselskaber, AT&T, Lumia 920 og Lumia 820 for henholdsvis 100 og 50 dollars, dog med to års binding, hvor kunden ikke må skifte teleselskab. I Danmark må (privat)kunderne maksimalt bindes i seks måneder. Listeprisen på Lumia 920 er ellers 600 dollars, på Lumia 820 480 dollars. HTCs X8-telefon koster også 600 dollars i løs vægt, mens man får den for 100 dollars sammen med to års »håndjern«, som bindingsperioden er blevet døbt af modstandere.

Nokia-aktien steg fredag over ni pct. efter de for finnerne så glade nyheder om de store ordrer.